Begin dit jaar kondigden we de ontdekking aan van een uniek koraalrif nabij de monding van de Amazone, in het uiterste noorden van Brazilië.

Al meteen werd deze natuurpracht bedreigd door verschillende oliebedrijven die het gebied willen aanboren. Een van de concessies van Total (samen met BP) bevindt zich op amper 8 km van het rif.

Een olielek zou hier rampzalige gevolgen hebben. De monding is ook het leefgebied van sterk bedreigde diersoorten zoals de Caribische lamantijn, de terekayschildpad en de reuzenotter.

Bescherming stap dichterbij

Maar zopas vernamen we goed nieuws. Het Braziliaanse milieuagentschap (Ibama) heeft de vergunningsaanvraag van Total, om olie op te pompen in de monding van de Amazone naar olie te boren, verworpen. Dit brengt de bescherming van het unieke en nog grotendeels onbekende ecosysteem weer een stap dichterbij. Eerder had de procureur-generaal van de Braziliaanse deelstaat Amapá zich al gekant tegen de boorplannen.

Volgens Ibama heeft Total geen geschikte informatie verstrekt over de milieu-impact van zijn project, bijvoorbeeld op de zoogdieren in de regio. Het Franse petroleumbedrijf gaf ook toe dat er 30 procent kans is dat olie het Amazonerif zou bereiken, in geval van een lek.  

Allerlaatste kans

En nu? Het bedrijf krijgt nog een laatste kans om bijkomende informatie bij de Braziliaanse overheid in te dienen. Als dat niet volstaat, is het over en uit voor het project van Total. Dat zou de enige juiste beslissing zijn.

Actie in Antwerpen

In maart voerden we nog actie in de Antwerpse haven, op de terreinen van Total. Meer dan 40 activisten, onder hen ook de directrice van Greenpeace International Bunny McDiarmid, brachten er de boodschap “Total, verwoest het rif niet!”. 

We kunnen niet toestaan dat oliebedrijven de rijkdommen van onze planeet verwoesten. Help ons het Amazonerif en andere natuurwonderen beschermen. DOE EEN GIFT