UPDATE 26 november 2014 - Na het betalen van de borg kon de Arctic Sunrise woensdag eindelijk vertrekken uit de haven van Arrecife op Lanzarote. Het schip wordt meteen ingezet om op te komen voor Spaanse Greenpeaceactievoerders die worden vervolgd voor een vreedzame actie bij een kerncentrale in 2011. Geen tijd te verliezen...


18 november - Het lijkt een grap, maar er valt niets te lachen. Vandaag werd onze ijsbreker, de Arctic Sunrise, stilgelegd door de Spaanse autoriteiten, na een vreedzaam protest tegen olieboringen bij de Canarische Eilanden. En dat slechts enkele maanden nadat de Arctic Sunrise werd vrijgegeven door Rusland. 

De Spaanse autoriteiten legden het schip aan de ketting in de haven van Arrecife, op het eiland Lanzarote. Terwijl onderzoek naar de actie van afgelopen zaterdag loopt, mag het schip alleen vertrekken als een borgsom wordt betaald van €50.000. 

Twee actievoerders raakten gewond toen boten van de Spaanse marine meermaals invoeren op rubberboten van Greenpeace. Een van de actievoerders brak daarbij haar been en moest een operatie ondergaan. Het gaat inmiddels - naar omstandigheden - goed met haar.

„Dit hadden we niet verwacht”

“Eigenlijk begon het gelijk al agressief. Onze mediaboot werd als eerste geramd, daarna de twee andere bootjes. Binnen 10 minuten was alles klaar. Twee boten kapot, Matilda in het ziekenhuis en een paar lichtgewonden aan boord.” Aan het woord is Erik Mekenkamp, de Nederlandse machinist van de Arctic Sunrise.

“De Arctic Sunrise lag op de boorplek en het boorschip lag op 2 mijl afstand”, vertelt Erik. “De bedoeling was gewoon met spandoeken getuige zijn van wat daar ging gebeuren. Dit hadden we niet verwacht. Iedereen is aangeslagen.” De videobeelden van de actie kan je hier bekijken:

 

“De kade stond vol met mensen”

De plannen van het voormalige staatsbedrijf Repsol om naar olie te boren bij de eilanden Lanzarote en Fuerteventura worden door de eilandbewoners met argusogen bekeken. Veel Spanjaarden zijn tegen, de gevaren voor het milieu en het voor de regio belangrijke toerisme zijn groot.

Toen de Arctic Sunrise na de actie aankwam in de haven van Arrefice, op Lanzarote, kreeg de crew een heldenonthaal. “De kade stond helemaal vol met mensen met spandoeken. Ze waren aan het schreeuwen en aan het zingen, het hield maar niet op.”Vaarverbod

De Spaanse autoriteiten waren minder enthousiast. Op dinsdag werd de ijsbreker aan de ketting gelegd. De kapitein wordt verdacht van het niet opvolgen van ‘maritieme verkeersregels’. Terwijl het onderzoek loopt, mag het schip alleen worden verplaatst als een borgsom wordt betaald van €50.000.

“Wij mogen gaan en staan waar we willen, maar we hebben wel een vaarverbod”, zegt Erik. “De Spaanse regering beschermt de grote energiemaatschappijen. Om die oliebelangen te verdedigen, heeft Spanje blijkbaar het leger nodig.”

“Matilda maakt het goed”

“De arts zegt dat ze volledig zal herstellen, maar dat is nog maar de vraag, want het is een gecompliceerde breuk”, vertelt Erik over de gewonde actievoerder. “Maar ze maakt het goed en ze krijgt onwijs veel steun van de lokale bevolking en zelfs van de lokale regering. Het hoofd van het ziekenhuis is ook al een paar keer langs geweest en het e-mailsysteem van het ziekenhuis was overbelast door alle steunmailtjes die er binnenkwamen. En hier aan boord merken we het ook. Er komen de hele dag mensen langs; ze brengen taart, flessen wijn, vers brood of zelfgemaakte breiwerkjes; spullen die wij dan weer aan Matilda moeten geven.”

Dankbijeenkomst

Of de crew nu wil of niet, Lanzarote is de komende tijd de place to be. Die tijd wordt nuttig besteed. Samen met de lokale bevolking wordt gewerkt aan activiteiten tegen de olieboringen en voor schone energie. “We gaan zo richting een bijeenkomst van de lokale regering op Lanzarote”, zegt Erik. “Die heeft een dankbijeenkomst, waarbij er ook gestemd wordt door de bewindslieden om de actie van de marine te veroordelen en de Spaanse overheid officieel om uitleg te vragen.”