In Marrakesh gaat vandaag de eerste internationale klimaattop van de toekomst van start. Bijna een jaar na het baanbrekende klimaatakkoord van Parijs, staat ‘COP22’ in het teken van de transitie naar een wereld zonder fossiele vervuiling. Onze Rainbow Warrior verzamelde hernieuwbare verhalen in het hele Middellandse Zeegebied en het Greenpeace-team is aanwezig bij de onderhandelingen om de ambities van Parijs veilig te stellen.

Volg onze collega’s op Snapchat greenpeace_be voor updates uit Marrakesh! (vanaf volgende week)

Klimaatverhalen voor Marrakesh

De timing had niet beter kunnen zijn. In een recordtijd werd het nieuwe klimaatakkoord vorige week van kracht, amper 11 maanden na de ondertekening in Parijs. Net op tijd dus voor de internationale klimaattop in Marrakesh, die zo de wind in de zeilen krijgt.

Dat is ook de boodschap van de vele getuigenissen die de Rainbow Warrior heeft op haar rondreis door de Middellandse Zee heeft verzameld. Overal schieten mensen en gemeenschappen in actie om zonnepanelen te installeren, fossiele projecten tegen te houden en onze bossen te beschermen. Parijs luidde het einde van het fossiele tijdperk in, en wij willen onze politici aan die belofte houden.

Wat Greenpeace verwacht van deze klimaattop

Er staat dan ook veel op het spel in Marrakesh: als we de wereldwijde opwarming onder 2°C – en liefst 1,5°C – willen houden, moeten er snel duidelijke regels opgesteld worden. Een ambitieus klimaatakkoord afsluiten is met andere woorden niet genoeg, er is actie nodig! Wij verwachten daarom:

1. Sterkere doelstellingen. Met de huidige nationale doelen schieten we de 1,5-2°C ruim voorbij.
2. Snelle actie. Om onder 1,5°C te blijven moeten we al vóór 2018 extra inspanningen leveren.
3. Duidelijke spelregels. Hoe zullen de doelen bijvoorbeeld beoordeeld en verbeterd worden?
4. Solidariteit. We moeten de meest kwetsbare landen ondersteunen, niet alleen financieel.
5. Langetermijnplannen. Zo kan ook de industrie switchen van fossiel naar hernieuwbaar.

Sinds Parijs zitten we eindelijk allemaal samen op koers voor een fossielvrije toekomst. Maar als we dit doel willen bereiken, zullen we het tempo moeten opdrijven!

Onze collega’s houden je vanaf volgende week via Snapchat greenpeace_be op de hoogte van de onderhandelingen in Marrakesh.