Investeren in fossiele brandstoffen is investeren in klimaatchaos. Maar ook die investeringen zelf lopen de komende jaren gevaar, wanneer het grootste deel van de steenkool-, olie- en gasreserves in de grond moet blijven om de ergste klimaatverandering te vermijden. En dus groeit wereldwijd de vraag om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. Ook in België.

Wereldwijde mobilisatie tegen fossiele investeringen

Afgelopen vrijdag voerde Greenpeace Brussel actie voor het kantoor van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. Want hoewel ze bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatverandering, investeert de MIVB via haar pensioenfonds bijna 2,5 miljoen euro in fossiele brandstofbedrijven.

Met deze actie trapte Greenpeace Brussel het Belgische luik van de Global Divestment Mobilisation op gang, waarmee actiegroepen in meer dan 40 landen de eis om te desinvesteren kracht bijzetten. De voorbije jaren beslisten al honderden grote en kleine fondsen met een totale waarde van meer dan 5.000 miljard euro om hun investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen, maar er is meer nodig.

Geen toekomst voor fossiel…

Zo investeerden de vier grootste banken in België (BNP Paribas, ING, KBC en Belfius), samen meer dan 40 miljard euro in deze vervuilende energiebronnen. Bijna de helft daarvan gaat naar steenkool, dat naast klimaatschade ook ernstige schade aan onze gezondheid berokkent. Bovendien staan de fossiele industrie zware tijden te wachten, want tot meer dan 85% van hun reserves moeten in de grond blijven zitten – en zijn dus financieel eigenlijk niets meer waard.

Met een actie aan de Brusselse Kunstberg herinnerden we de banken aan onze vraag om zo snel mogelijk te desinvesteren uit deze risicovolle sector.

… geen fossiel voor onze toekomst!

De MIVB en de banken zijn natuurlijk niet de enige instellingen die investeren in fossiel. Ook de reserves en pensioenen van onze universiteiten zitten voor een deel in steenkool, olie en gas. Steeds meer studenten vinden dit onaanvaardbaar, aangezien universiteiten bij uitstek gericht zouden moeten zijn op een duurzame toekomst.

Ook in Leuven, Brussel, Gent, Luik en Louvain-la-Neuve zetten Greenpeace-groepen zich in op divestment – met succes! Maar de weg naar de eerste fossielvrije universiteit is nog lang. In een opiniestuk riepen de zes lokale campagnegroepen hun universiteiten alvast op om “een lichtend voorbeeld” te zijn en mee druk te zetten zodat de banken eindelijk fossielvrije beleggingen aan te bieden.

Ook jij kunt helpen! Zet je bank op de juiste route: weg uit fossiele investeringen en richting een duurzame toekomst.