Elke ijsbeer voelt dat het moment is aangebroken om op zijn achterste poten te gaan en aan de mens duidelijk te maken: tot hier en niet verder. We zijn het spuugzat dat het ijs door de klimaatopwarming onder onze poten wegsmelt en dat onze ongerepte habitat bruusk wordt verstoord door de komst van inhalige oliemaatschappijen!


Waarom willen oliemaatschappijen tot de laatste druppel ontginnen in extreme omstandigheden zoals op de Noordpool? Wie of wat zit er achter de verbranding van al die fossiele brandstoffen? Zo kwamen we bij Volkswagen uit, de grootste autobouwer van Europa en de tweede grootste groep ter wereld.

Volkswagen draagt een grote verantwoordelijkheid voor de olieverslaving van de mens. Ze blijven zonder schaamte energieverslindende auto's produceren. Sommige versies van de 2012 Beetle verbruiken zelfs meer dan het originele model uit de jaren 1930. Terwijl ze in hun advertenties uitpakken met een Think Blue-filosofie, alsof ze er alles aan doen om de klimaatverandering tegen te gaan. VW heeft de technologie in huis om de impact van zijn autovloot op het milieu te verkleinen - zelfs een ijsbeer heeft al gehoord van Blue Motion - maar het gebruikt die niet standaard in al zijn modellen.

Lobby tegen strengere normen voor brandstofverbruik

Het wordt nog erger. Als grootste autobouwer in Europa heeft Volkswagen zijn gewicht in de schaal gelegd tégen strengere normen voor brandstofverbruik en CO2-uitstoot, die precies bedoeld zijn om de menselijke afhankelijkheid van olie te verkleinen. Dit schaamteloze lobbywerk laat zelfs ons niet koud. Ook jullie, als consumenten, dragen de gevolgen door de steeds hogere brandstofprijzen aan de pomp.

Daarom zijn we met een delegatie naar het Autosalon in Brussel gezwommen, om Volkswagen te confronteren met zijn verpletterende verantwoordelijkheid voor de vernietiging van ons territorium. Want dagelijks ondervinden wij al de gevolgen van de klimaatverandering. Jaar na jaar wordt het warmer hier, en ik heb al te veel van mijn soortgenoten door het dunner wordende ijs weten zakken.

Gevaarlijk spiraal

Paula de BeerEn tot overmaat van ramp: hoe sneller de aarde opwarmt onder invloed van de mens, hoe meer zee-ijs er smelt en hoe gemakkelijker oliebedrijven kunnen ontginnen in het noordpoolgebied. Het is een zeer gevaarlijke spiraal. We hadden verwacht dat de mens die dwaasheid zelf wel zou inzien. Niet dus.

Als Volkswagen met zijn grote invloed binnen de auto-industrie zijn rol wil opnemen als klimaatleider, zal dit een positieve impact hebben op de berentoekomst. Wij vragen de autobouwers dan ook om hun verzet tegen strengere efficiëntienormen te staken en hun milieuvriendelijke technologieën ten volle uit te spelen op de automarkt.

Hopelijk heeft het bezoek van onze delegatie aan het Autosalon VW de ogen geopend, want zoveel tijd is er niet meer voor het voortbestaan van de Noordpool en bijgevolg van de hele planeet.

- Paula, delegatieleidster van de ijsberen op het Autosalon