Duitsland sluit zijn kerncentrales en trekt de kaart van hernieuwbare energie. Bovendien wil het land de CO2-uitstoot sterk terugdringen. De wereld volgt deze energierevolutie met argusogen. Kan België lessen trekken uit dit verhaal om succesvol uit kernenergie te stappen?

Aan de vooravond van een Belgisch energiepact organiseren Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF een congres over de Duitse Energiewende. Duitse experten geven vanuit hun eigen ervaringen een toelichting bij deze energietransitie. Daarbij gaan ze in debat met de zaal over de volgende vragen:

Slagen de Duitsers erin om de kerncentrales te sluiten én hun CO2-uitstoot te laten dalen? Blijft Duitse energie betaalbaar? Is het technisch haalbaar om een grote hoeveelheid hernieuwbare energie te integreren in het net en de stroombevoorrading te verzekeren? Wat is de rol van de Duitse burger in deze energietransitie? Hoe reageert de bedrijfswereld? Welke impact heeft de verandering van een centraal energiesysteem naar een systeem met veel, ook door burgers aangestuurde, decentrale productie?

De Duitse Energiewende doorgelicht: Welke lessen kan België trekken uit deze energietransitie?

Vrijdag 26 juni 2015, 9u30-14u
Federaal Parlement, Brussel

Sprekers:

Dimitri Pescia, AGORA Energiewende - Facts & figures of the Energiewende (presentatie)

Peter Koninckx, Siemens - Impact of the Energiewende and opportunities for industry (presentatie)

Olivier Feix, 50Hz - Challenges for the power grid (presentatie)

Dieter Bisschof, CDU - Socio-political considerations regarding the Energiewende (presentatie)

Juliette Boulet, Greenpeace & Sara Van Dyck, Bond Beter Leefmilieu - “Our Energy Future”, an ambitious electricity scenario for Belgium by 2030 (presentatie - studie)

Georganiseerd in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en WWF
Mede mogelijk gemaakt door CD&V