Zonne-energie is proper, betrouwbaar en een betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Ontdek onze selectie van zeven zonnige wereldwonderen!

1. De schattigste

Deze installatie in de vorm van een hart zal begin volgend jaar gebouwd worden in Nieuw-Caledonië en zal elektriciteit leveren aan 750 gezinnen. De vorm is geïnspireerd op de mangrovebossen in de buurt, die de vorm van een hart hebben en bekend werden door "The earth from above", het bekende boek van Yann Arthus-Bertrand. Nieuw-Caledonië behoort bij de kwestbaarste eilanden op vlak van klimaatverandering.

2. De zonnebloem

Deze zonne-installatie van IBM wordt gelanceerd in 2017. Ze volgt de zon zoals een echte zonnebloem. Bovendien levert ze niet alleen elektriciteit, ze kan ook water ontzouten. Enkele van die zonnebloemen kunnen genoeg drinkwater maken voor een hele stad.

3. De meest pittoreske

De grootste zonne-installatie van Japan wekt stroom op voor 22.000 gezinnen en is ook een toeristische bestemming. De groei van zonne-energie in Japan is niet te stoppen. Vorig jaar installeerde alleen China meer zonnepanelen. 



4. De nachtraaf

Deze toren in het Spaanse Badajoz levert altijd elektriciteit, zelfs 's nachts! De energie kan 15 uur lang worden opgeslagen. Vorig jaar werd de energievraag in Spanje voor 42 % gedekt door hernieuwbare energie. 




5. De grootste

Ivanpah Solar Electric Generating System is de grootste zonne-installatie ter wereld. Ze ligt midden in de Californische woestijn en is eigendom van Google, onder anderen.  Ze produceert stroom voor 143.000 Californische gezinnen. 


6. De drijvende

In het Britse Berkshire werd vorige maand een drijvende zonne-installatie gebouwd, om geen kostbare landbouwgrond in beslag te nemen. Groot-Brittannië had vorig jaar af te rekenen met ernstige overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. Investeren in zulke innovatieve installaties is dus een goed idee. 

7. Die met de kanalen

Deze zonne-installatie in Indië zorgt voor energie en waterzekerheid. Een netwerk van irrigatiekanalen werd bedekt met 3600 zonnepanelen, die samen energie produceren voor moeilijk te bereiken dorpen. De schaduw van de panelen zorgt er ook voor dat er veel minder water verdampt. Het water koelt dan weer de panelen af, waardoor ze meer energie produceren. Een win-win situatie dus!