Onze directeur, Michel Genet, blokkeert samen met andere actievoerders de toegang tot de federale regeringsonderhandelingen. Als Greenpeace benadrukken we dat de levensduur van onze oude reactoren opnieuw verlengen geen optie is, en eisen we structurele maatregelen, zoals energiebesparingen en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie.

UPDATE: de toponderhandelaars wurmen zich voorbij onze versperring. Onze directeur praat onder andere met co-formateur Kris Peeters (CD&V). Iedereen krijgt een mapje met onze eisen mee. Ook Charles Michel (MR), Gwendolyn Rutte (Open VLD), Didier Reynders (MR) en Wouter Beke (CD&V) zijn al gespot. Michel Genet geeft interviews aan de grootste zenders in Vlaanderen en Wallonië.

Het langer openhouden dan gepland van Doel 1 en Doel 2 ligt zoals bekend op het bord van de onderhandelaars. En het gaat de verkeerde richting uit. Daarom voeren we actie in de Wetstraat. Zelfs onze directeur neemt deel, en blokkeert samen met onze actievoerders de toegang tot de formatiegesprekken.

In 2011, nadat Doel 1 en Doel 2 de befaamde stresstests hadden ondergaan, deed het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een reeks belangrijke aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. Maar uit een recent rapport van datzelfde FANC blijkt dat een groot deel van deze maatregelen nooit genomen zijn. De twee kernreactoren zouden toch sluiten in 2015. Om die aanbevelingen nu nog te implementeren zou twee tot drie jaar nodig zijn, met een kostenplaatje van minstens 600 miljoen euro per reactor.

In 2012 beval een kritische, onafhankelijke analyse van de stresstests zelfs de onmiddellijke sluiting van Doel 1 en Doel 2, omdat de risico’s te groot zouden zijn. De oude reactoren zijn bijvoorbeeld niet uitgerust met een gefilterd ventilatiesysteem om radioactieve gassen af te laten ingeval een incident zich voordoet.

We kunnen niet aanvaarden dat de onderhandelaars zo licht over het Belgische energiebeleid gaan. Doel 1 en Doel 2 langer openhouden is een nepoplossing, die onze bevoorradingsproblemen op korte termijn niet zullen oplossen. De onderhandelaars denken dat ze ons op het goede spoor zetten, maar dit is prutswerk waarmee ons land steeds verder achterop hinkt inzake energiebeleid…

Lees ook mijn blog: Kregen de onderhandelaars zelf een black-out?