Fossiele brandstoffen zijn de grootste verwoesters van ons klimaat en dus is investeren in deze sector niet langer aanvaardbaar. Bovendien moet minstens 80% ervan in de grond blijven, wat investeren in fossiel ook financieel riskant maakt. Het afgelopen jaar hebben meer investeerders dan ooit tevoren deze logische boodschap gesnapt. Dat belooft voor 2018...

1. People power zorgt voor verandering

We beginnen dicht bij huis: onze lokale groepen en de studenten behaalden mooie resultaten, met name in Leuven (petroleumfonds verkocht), Luik (geen directe investeringen meer in fossiel), maar vooral Gent, waar de universiteit alle fossiele investeringen stopzet en een deel van haar fondsen rechtstreeks zal beleggen in klimaatoplossingen.

Intussen zijn meer dan 50 vrijwilligers actief in 7 lokale campagnes voor fossielvrije universiteiten en steden. Zin om je ook in te zetten? Stuur een mail naar

2. Belgische banken zetten (kleine) stappen vooruit

De Belgische grootbanken pompten de voorbije jaren minstens 43 miljard euro in steenkool, olie en gas. Al meer dan 4000 mensen riepen BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op deze investeringen te stoppen, en ook hier lieten de resultaten niet lang op zich wachten.

BNP verscherpte haar beleid rond steenkool en investeert niet langer in nieuwe centrales. ING ging begin december nog een flinke stap verder en wil tegen 2025 geen enkele vorm van steenkool meer financieren. KBC en BNP keerden zich dan weer af van extra vervuilend schaliegas en teerzanden, en ING verkocht haar aandeel in de teerzandpijplijn DAPL na druk van activisten en inheemse Sioux. Tot slot verwijdert KBC eindelijk alle fossiele brandstoffen uit haar duurzame beleggingsfondsen.

3. Belangrijke internationale overwinningen

Ook internationaal gaat het razendsnel. Alleen al in de laatste weken van 2017 trekt het Franse AXA, ‘s werelds derde grootste verzekeraar, 3 miljard euro weg uit steenkool en teerzand, kondigt de Wereldbank aan de zoektocht naar en ontginning van nog meer olie en gas niet langer te financieren; en down under beloven na een lange campagne van onze Australische collega’s twee van de vier grootste banken hun investeringen in steenkool te verminderen of zelfs stop te zetten.

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win!”, aldus Gandhi. Het duurde even vooraleer de divestment-beweging serieus werd genomen, en de fossiele industrie verzet zich nog steeds met alle macht tegen haar einde, maar in 2017 stapelden de overwinningen zich op.

Samen met jou willen we in 2018 nog beter doen!