Ik heb zondag eindelijk kunnen betogen voor het klimaat. Want na drie annuleringen in Parijs, Brussel en Oostende was de frustratie groot geworden. Vooral omdat in België en Frankrijk de kerstmarkten en bepaalde andere commerciële evenementen wel gewoon mochten doorgaan.

Er waren natuurlijk wel enkele initiatieven op 29 november, zoals de mensenketting in Brussel en de online acties onder de noemer #wearemarching, maar het ontbrak aan een grote Belgische mobilisatie voor het klimaat. Daarvoor moest je op 6 december in Oostende zijn.

Enkele dagen eerder had onze onverantwoordelijke regering een akkoord gesloten met Electrabel om de twee oude kernreactoren langer open te houden, en vrijdag mochten onze klimaatminister rijkelijk laat uitpakken met een erg mager klimaatakkoord. Om van de Vlaamse regering en Uplace nog maar te zwijgen.

Redenen genoeg dus om samen met 14.000 anderen op straat te komen en een ambitieus akkoord op de klimaattop in Parijs (COP21) te eisen. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel volk er die namiddag op de been was. Ik stapte mee in de mars op de muziek van DJ Fonkee Monk, die voor de gelegenheid had plaatsgenomen op een grote wagen van Greenpeace – alles aangedreven door hernieuwbare energie!

Maar deze mobilisatie is nog maar het begin. Of er nu een sterk akkoord uit de bus komt in Parijs, of niet, het probleem van de klimaatverandering zal niet als bij toverslag verdwijnen. Enkel met burgeractie, mobilisatie en lokale initiatieven kunnen we de zaken echt in beweging krijgen.

Kortom, neem een kijkje op Climate Games. Want op de COP21 moeten burgers het laatste woord krijgen…