Voor wie er nog aan twijfelde: het zit de fossiele brandstoffensector niet mee. Nadat eerder deze maand de Belgische bisschoppenconferentie bijdroeg aan de grootste gezamenlijke desinvestering ooit, kondigde BNP Paribas, de achtste grootste bank ter wereld, gisteren aan een reeks extra vervuilende energiebronnen niet langer te zullen financieren.

BNP Paribas investeert niet meer in schaliegas en teerzandolie

Groot nieuws uit Parijs gisteren: BNP Paribas kondigde aan te stoppen met de financiering van teerzandolie, schaliegas en Noordpoololie en -gas. Dit is een grote stap vooruit voor het klimaat, maar ook voor de inheemse bevolking in de Verenigde Staten en Canada die al jaren strijdt tegen pijplijnen voor teerzandolie, zoals Keystone XL, die hun levensstijl zouden ontwrichten en hun leefomgeving verwoesten.

Deze beslissing komt tegemoet aan de eisen van de Bankroute-campagne die eerder dit jaar werd gelanceerd door de Klimaatcoalitie, waar ook Greenpeace deel van uitmaakt, en die de vier Belgische grootbanken oproept om uit fossiele energie te stappen. BNP Paribas sluit zich hierbij aan bij KBC en Belfius die al langer geen onconventionele fossiele brandstoffen meer financieren, waardoor ING de enige grootbank in België is die nog geld veil heeft voor dit soort activiteiten.

Ook Belgische Kerk kiest voor hernieuwbaar boven fossiel

Eerder deze maand liet ook de Belgische bisschoppenconferentie weten hun beleggingen terug te trekken uit fossiele brandstoffen en te herinvesteren in duurzame energie. Ze deed dit samen met 40 katholieke instellingen over de hele wereld, onder impuls - en op de naamdag - van de ‘groene paus’ Franciscus.

Deze recente overwinningen zijn het zoveelste bewijs dat ook in financiële kringen het besef doordringt dat we naar een wereld zonder fossiele brandstoffen moeten. Willen we het klimaatakkoord van Parijs respecteren, dan moet 80% van de bekende fossiele reserves onder de grond blijven. Dit maakt nieuwe investeringen volstrekt overbodig en zelfs financieel riskant. Dankzij druk van onderuit zorgen wij er samen met jullie voor dat ook de banken zich hieraan houden. Merci!

Welke rol voor de Nationale Bank?

Om de druk op de ketel te houden, organiseren we met de Klimaatcoalitie op 30 oktober een debat  over de rol van de Nationale Bank. In tegenstelling tot de Nederlandse Nationale Bank of de Bank of England heeft de Belgische Nationale Bank namelijk nog geen onderzoek gedaan naar de financiële risico’s van de klimaatverandering.

Dit debat, in het Federaal parlement, staat open voor iedereen die geïnteresseerd is om hier meer over te weten te komen. Meer info vind je hier.