“Total, verwoest het rif niet!” Meer dan veertig activisten, waaronder de directrice van Greenpeace International, brengen deze boodschap op spectaculaire manier over in de Antwerpse haven, op de terreinen van Total. Het bedrijf wil namelijk naar olie boren bij de monding van de Amazone, waar net een uniek koraalrif werd ontdekt.

Tijdens deze actie in de grootste raffinaderij van ons land, beklommen en ontrolden de actievoerders spandoeken op een grote olietank, een gasfakkel en een 90 meter hoge schoorsteen. Op de tank onthulden ze ook een kunstwerk van het rif dat speciaal voor de gelegenheid is ontworpen door de bekende straatartiest Bonom – vooraleer ze het met ‘olie’ besmeurden, hetzelfde lot dat het Amazonerif dreigt te ondergaan bij een olielek.

Olieboringen ramp voor rif en klimaat

Met hun actie protesteren de actievoerders tegen de plannen van Total om naar olie te boren nabij het Amazonerif. Hiermee bedreigen ze niet alleen het rif, maar ook de biodiversiteit in de regio en de inheemse en lokale bevolking langs de Braziliaanse kust.

Bovendien kunnen we de olie uit deze nieuwe bronnen missen als kiespijn. Het opbranden van alle kolen-, olie- en gasvoorraden die vandaag al in gebruik zijn, leidt al tot meer dan 1,5°C opwarming, de grens die het Akkoord van Parijs oplegt om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. We hebben dus echt niet nog meer fossiele brandstoffen nodig.

Red het Amazonerif!

Gelukkig heeft Total nog geen toelating voor de olieboringen nabij het Amazonerif. En als het van onze internationale directrice Bunny McDiarmid afhangt, komt het ook niet zover: “We kunnen niet toestaan dat oliebedrijven de rijkdommen van onze planeet verwoesten!”

Wil jij ook de verwoestende plannen van Total stoppen? Teken dan onze petitie en red het Amazonerif.

Volg de actie op Twitter en/of Facebook.