Na drie jaar campagne voeren en het mobiliseren van miljoenen mensen deelt Shell op maandag 28 september 2015 mee dat het zijn plannen laat varen om aan de Noordpool naar olie te boren. Een terugblik in beelden op Save The Arctic, een beweging waarvoor wij als motor fungeerden.

#1

24 februari 2012 – In Port Taranaki in Nieuw-Zeeland worden de actrice Lucy Lawless en vijf actievoerders van Greenpeace gearresteerd door de politie. Zij waren op de hijskraan geklommen van de Noble Discoverer, een boorschip ingehuurd door Shell dat koers wilde zetten naar de Noordelijke IJszee, en hadden de bezetting 77 uren volgehouden. Shell wil de kop nemen in de waanzinnige wedloop om de olierijkdommen van de Noordpool. De oliemaatschappij rekent op een versnelde klimaatverandering en het smelten van het ijs om gemakkelijker aan de slag te kunnen– en trekt het zich daarbij niet aan dat het in de extreme omstandigheden in de regio onmogelijk zou zijn om een grootschalig olielek aan te pakken.

#2

4 mei 2012 – Actievoerders van Greenpeace onderscheppen de Finse ijsbreker Nordica in de Oostzee om te verhinderen dat die doorvaart naar de gebieden ten noorden van Alaska waar Shell naar olie wil boren. In vier dagen laten de actievoerders tot drie keer toe hun rubberboten te water om vlak bij het schip te komen en zijn vaart te vertragen.

#3



16 juli 2012 – Een campagneverantwoordelijke van Greenpeace, verkleed als ijsbeer, wordt gearresteerd terwijl hij de noodschakelaar probeerde te bedienen van een Shell-tankstation in Edinburg in Schotland. Vrijwel tegelijk hadden ook acties plaats in het Verenigd Koninkrijk, in Duitsland, Noorwegen, Argentinië, ...

#4

19 juli 2012 – Handen thuis! Actievoerders van Greenpeace Frankrijk dringen door in de gebouwen van het hoofdkantoor van Shell in Parijs. Zij worden door de politie uit het gebouw verdreven nadat ze het enkele uren hebben bezet en onder andere met grote witte letters "Save The Arctic" hebben aangebracht op de ramen van een hele verdieping.

#5



19 juli 2012 – Een groep van 35 actievoerders van Greenpeace bezet de loskaaien van Shell in een haven van de provincie Buenos Aires in Argentinië, om de oliemaatschappij te vragen haar onzinnige plannen te laten varen. IJsberen ontrollen spandoeken waarop te lezen staat, in het Spaans, "Help ons om Shell tegen te houden". Over de hele wereld zijn mensen op die oproep ingegaan, want vandaag telt de beweging Save The Arctic meer dan zeven miljoen aanhangers.

#6



21 maart 2013 – Actievoerders van Greenpeace beklimmen de bekende Calatrava-brug in Jeruzalem en ontrollen er een reusachtig spandoek van 150 vierkante meter met de boodschap: "Obama: stop de olieboringen aan de Noordpool!". De Amerikaanse president is op dat moment op staatsbezoek in de stad. Een week eerder had de Amerikaanse overheid een bezwarend rapport tegen Shell gepubliceerd, dat het fiasco van de laatste booroperaties van het bedrijf aan de kaak stelde. Greenpeace had de oliemaatschappijen nochtans gewaarschuwd tegen de gevaren van olieboringen aan de Noordpool.

#7



11 juli 2013 – Zes klimsters van Greenpeace beklimmen de Shard, de hoogste wolkenkrabber in hartje Londen, net naast de kantoren van Shell. Sabine (België), Sandra (Zweden), Victoria (Canada), Ali (Verenigd Koninkrijk), Wiola (Polen) en Liesbeth (Nederland) eisen het instellen van een beschermd natuurgebied rond de Noordpool.

#8



25 augustus 2013 – Actievoerders van Greenpeace komen in actie in Francorchamps tegen de belangrijkste sponsor van de wedstrijd: Shell. Dat bedrijf heeft miljoenen euro uitgegeven om ervoor te zorgen dat zijn logo voor iedereen duidelijk zichtbaar is. Shell loopt graag in de kijker. Maar de oliemaatschappij lijkt minder mededeelzaam over zijn plannen voor olieboringen aan de Noordpool. En toch heeft het bedrijf, ver van de schijnwerpers, waanzinnige bedragen geïnvesteerd om in Alaska boringen uit te voeren. Onlangs heeft Shell ook een contract ondertekend met Gazprom voor activiteiten in het Russische deel van de Noordelijke IJszee.

#9



9 juli 2014 – Actievoerders van Greenpeace organiseren een optocht van LEGO-figuurtjes in Parijs, maar ook in vele andere steden over de hele wereld, om te protesteren tegen de commerciële samenwerking tussen Shell en LEGO. Door middel van het partnerschap met LEGO probeert Shell zijn merk te verbinden met positieve waarden om zo zijn imago op te poetsen, want dat is bezoedeld door de plannen om aan de Noordpool naar olie te boren. De internationale druk van de bevolking zal uiteindelijk vruchten afwerpen, want enkele maanden later kondigt LEGO aan dat het zijn partnerschap met de oliemaatschappij niet zal verlengen.

#10



9 april 2015 – Zes actievoerders van Greenpeace bevestigen een spandoek aan de afbeelding van een sneeuwuil, die bestaat uit de handtekeningen van miljoenen verdedigers van de Noordpool, op het olieboorplatform Polar Pioneer in de Stille Oceaan. Enkele weken lang hebben zij aan boord van de Esperanza het boorplatform van Shell op zee gevolgd en daarna hebben zij het zes dagen lang bezet, terwijl het zich naar de Tsjoektsjenzee begaf om er olieputten te boren.

#11



14 mei 2015 – Kajakkers verwelkomen het platform Polar Pioneer op passende wijze in de haven van Seattle, waar het moet halt houden om te worden uitgerust voor het de tocht naar Alaska aanvat. Shell No!

#12



17 juni 2015 – De Canadese kunstenares Audrey Siegl van de Musqueam indianen verspert de Polar Pioneer de weg op zee. "Shell heeft misschien geld en reusachtige machines, maar de solidariteit tussen de mensen heeft meer kracht", zo verklaarde Audrey voor ze van de rubberboot van Greenpeace stapte.

#13



29 juli 2015 – Actievoerders gaan aan een brug in Portland hangen om te verhinderen dat de door Shell ingehuurde ijsbreker Fennica kan vertrekken naar het ijswater van de Noordelijke IJszee.

#14



3 augustus 2015 – Muzikanten lossen elkaar af voor het hoofdkantoor van Shell in Londen, waar ze het Requiem voor de Noordpool spelen, een stuk dat speciaal is gecomponeerd voor de oliemaatschappij, om haar eraan te herinneren dat de Noordpool een kwetsbare regio is die moet worden beschermd. De betogingen van Greenpeace voor het hoofdkantoor van Shell duren uiteindelijk een hele maand.

#15



2 september 2015 – Emma Thompson trekt een reusachtige ijsbeer voor het hoofdkantoor van Shell in Londen. De geëngageerde actrice was vorig jaar naar de Noordpool gereisd om te getuigen over de gevaren die de regio bedreigen. Op 29 september stond ze alweer voor de deuren van het hoofdkantoor om de stopzetting van de boringen door Shell aan de Noordpool te vieren.