De hittegolf in België is een feit. We kreunen we onder de warmste temperaturen van dit jaar. Elders in Europa en de wereld leiden bosbranden en hittegolven tot ware tragedies. Deze extreme weersfactoren zijn gelinkt aan klimaatverandering.

Verwoestende bosbranden en verschroeiende hittegolven eisen mensenlevens over de hele wereld. In Griekenland alleen bedraagt de dodentol nu minstens 80 en dit aantal zal wellicht nog stijgen. In Japan heeft de hittegolf al aan 65 mensen het leven gekost. Intussen worden ook Zweden, Rusland en Canada getroffen.

“Er zijn vele complexe factoren die samen deze extreme weersomstandigheden creëren, maar wat we nu meemaken is helaas in lijn met de voorspellingen van klimaatwetenschappers”, verklaart Bunny McDiarmid, directeur van Greenpeace International.

“Momenteel blijft de opwarming van de aarde sinds het begin van de industriële revolutie onder de 1°C. We mogen er niet aan denken wat de gevolgen zullen zijn als de wereldwijde temperatuur stijgt met 1,5 of 2 °C zoals het klimaatakkoord van Parijs toelaat.”   

De klimaatopwarming is duidelijk niet langer een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst aan de andere kant van de wereld. Het is een realiteit van hier en nu. En we staan nog maar aan het begin. Daarom en meer dan ooit getuigen de kersverse zomerakkoorden van de Vlaamse en federale regering van bijzonder weinig ambitie in de strijd tegen deze klimaatverandering.

Greenpeace pleit voor een daadkrachtig klimaatbeleid op maat van de uitdagingen waar we als wereld voor staan, en hoopt dat onze leiders eindelijk inzien dat de tijd dringt.