We protesteren geregeld tegen het probleem van kernafval (onlangs nog aan de hoofdzetel van Engie-Electrabel) -- maar hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Wat is het probleem met kernafval en wat moet het kosten om dit probleem ‘op te lossen’? Lees snel verder en je bent zo weer mee!

ACT: Heb je het ook gehad met kernafval?
Kies een stroomleverancier die geen nieuw nucleair afval bijmaakt!

Even ter herinnering, kernafval is al het radioactieve afval, maar het ergste ontstaat bij de productie van kernenergie: zeer giftige stoffen zoals plutonium die tot wel 250.000 jaar gevaarlijk blijven. Nochtans bestaat er nergens ter wereld een plaats waar al dit afval veilig opgeborgen kan worden…

Belgische ‘oplossing’ zit vol gaten

In België wordt al meer dan 30 jaar onderzocht of ons hoogradioactief afval in de kleilaag rond Mol gestopt kan worden. Maar er zijn een hoop problemen met deze kleilaag: ze is niet diep en niet dik genoeg, is niet bestand tegen de hitte die dit kernafval afgeeft, en ligt pal boven de tweede grootste grondwaterbron van ons land.

Ook de plannen voor het ondergrondse gangenstelsel schieten tekort, zo leert het nieuwste rapport van Greenpeace ons: er wordt met slechts één tunnel gewerkt (i.p.v. twee parallelle tunnels), de boringen dreigen de al dunne kleilaag nog verder te beschadigen, en er is het risico op kernreacties door vallende containers.

Wie gaat dat betalen?

NIRAS, het Belgische agentschap verantwoordelijk voor het beheer van het kernafval, probeert rekening te houden met een aantal van deze problemen. Zo wil NIRAS het afval dieper begraven, waardoor mogelijk naar andere locaties moet worden gekeken. Maar dit stuwt de rekening nog verder omhoog: van 3,2 naar meer dan 10 miljard euro, alleen al voor de opslag van het afval.

En dit terwijl er ernstige twijfels rijzen over het fonds dat deze rekening moet betalen. Het Synatom-fonds bevat te weinig geld, dat bovendien voor 75% opnieuw is uitgeleend aan… de nucleaire uitbater Engie-Electrabel (dat trouwens eigenaar is van het fonds). Zal het geld wel beschikbaar zijn wanneer we het nodig hebben?

Kies voor energie zonder kernafval

Als puntje bij paaltje komt, draaien we dus misschien allemaal op voor de veilige opslag van het kernafval. Dit is onaanvaardbaar! De vervuiler moet betalen: na jaren van winst halen uit kernenergie, moet Engie-Electrabel de volledige rekening van zijn kernafval betalen, ook al duurt het nog (tientallen) jaren voor we een veilige oplossing vinden.

Daarom vraagt Greenpeace de oprichting van een onafhankelijk, nationaal fonds dat de nucleaire spaarpot beheert.

Intussen kan jij alvast kiezen voor een stroomleverancier die niet nog meer kernafval produceert!