Heeft u ze ook al gezien? Vast wel, er valt namelijk moeilijk naast te kijken. Je kunt de laatste tijd geen krant openslaan of er staat wel een paginagrote advertentie van het Nucleair Forum in. Een jongedame staat bij zonsondergang in een veld, vol verwachting voor de toekomst (u weet wel, dat trucje met de blik naar rechts). Geen CO2-wolkje aan de lucht, of storende windmolens die het zicht verpesten. Met een zwaai van haar toverstokje lost de fee Electrabel die twee problemen namelijk zó voor u op.

Nucleaire sector op zijn retour

Maar het is met kernenergie niet anders dan met vis: hoe luider de marktkramer roept, hoe harder het stinkt. Alle subsidies en lobbywerk ten spijt is de nucleaire sector al 25 jaar op zijn retour, vooral in Europa. Sinds 1990 kwam er amper capaciteit bij terwijl landen als Duitsland, Zweden, maar ook Frankrijk hun nucleair park fors inkrimpen of zelfs volledig sluiten. Kernenergie “onmiddellijk en op grote schaal inzetbaar”? Alvast niet in Europa: in Flamanville (Frankrijk) en Olkiluoto (Finland)wordt hardnekkig gebouwd aan nieuwe reactoren, maar na jaren vertraging en miljarden aan extra kosten blijven ook deze voorlopig toekomstmuziek.

Het is duidelijk dat kernenergie nooit een oplossing voor het klimaatprobleem zal kunnen bieden. In het beste geval, waarin we de komende 35 jaar elke twee weken een nieuwe reactor zoals Doel 4 of Tihange 3 bouwen, daalt de CO2-uitstoot uit energie tegen 2050 met 4%. Vier procent. In ruil krijgen we opnieuw duizenden tonnen langlevend radioactief afval waarvoor nog geen enkele oplossing bestaat en enkele energiereuzen die de touwtjes van onze bevoorrading stevig in handen blijven houden. Ook kernfusie is tot nader order nog steeds een sprookje.

Hernieuwbare energiebronnen overal beschikbaar

Daartegenover staan hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, aardwarmte, water en biomassa. Technologieën die vandaag al overal beschikbaar zijn en bovendien elke dag goedkoper worden. In tegenstelling tot kernenergie komen hier geen geheime onderhandelingen of verdoken subsidiestromen aan te pas en kunnen nieuwe zonnepanelen en windmolens al grotendeels gerecycleerd worden.

Het sterkste punt van hernieuwbare energie is flexibiliteit. Geen constante stroomproductie meer ongeacht de vraag naar elektriciteit. Energie-efficiëntie wordt zo nog interessanter, want elke uitgespaarde megawatt hoeft niet langer geproduceerd te worden. En dankzij de verbindingen met de buurlanden (nu al 3.500MW en nog eens 3.000MW tegen 2019) geen risico op een black-out, want ook als het hier windstil en grijs is, waait het wel ergens in Engeland of schijnt de zon in Spanje.

Hoe absurd is het dan om binnenkort windmolens met een lagere CO2-uitstoot te moeten stilleggen omdat de zeven kernreactoren van ons land koppig blijven doorstomen? En welke investeerder heeft in dit nucleaire klimaat zin om zijn geld in hernieuwbare energie te stoppen? Op deze manier creëren we een zelfvervullende voorspelling en is er in 2025 opnieuw “geen alternatief” dan onze stokoude kerncentrales nogmaals te verlengen…

De toekomst is 100% hernieuwbaar

Dus, als u morgen of dit weekend weer wordt toegeroepen door een nucleaire advertentie, scheur ze dan even uit en houd ze voor de spiegel zodat de jongedame naar links kijkt. Want kernenergie is een reliek uit het verleden, een verhaaltje voor het slapengaan: de toekomst is 100% hernieuwbaar.

Dit artikel verscheen ook als opiniestuk in De Morgen online.