In Duitsland heeft het grootste autosalon ter wereld zijn deuren geopend. Autofabrikanten op het salon zullen je maar al te graag vertellen hoe vlug hun auto’s een snelheid van 100 kilometer per uur halen. Maar wat ze er niet bij zeggen, is dat de auto-industrie voor een existentiële crisis staat.

Want in hun huidige vorm – als leverancier van steeds zwaardere auto’s uitgerust met steeds krachtigere en vervuilendere benzine- en dieselmotoren – hebben autofabrikanten geen toekomst. Ze kunnen enkel nog overleven als ze snel genoeg duurzame mobiliteitsdiensten gaan aanbieden, die het afscheid van fossiele brandstoffen versnellen en die ons helpen de lucht die we inademen gezonder te maken. De ecologische uitdagingen én technologische mogelijkheden maken nieuwe vormen van mobiliteit zowel noodzakelijk als haalbaar.

In die revolutie van onze mobiliteit zal de ontploffingsmotor snel verdwijnen en vervangen worden door elektrische aandrijving. Auto’s zullen kleiner en lichter worden, ze zullen worden gedeeld door verschillende mensen, en zullen in toenemende mate zelfrijdend zijn.

De automobiliteit van vandaag zal transformeren van het privé-autobezit naar een dienst die nog enkel een klein deel uitmaakt van een geïntegreerde, efficiënte en groenere mobiliteit.

Hier zijn 6 redenen waarom:

1. Klimaatverandering

Hoewel sommige autobedrijven dolgraag opscheppen over de efficiëntie van hun benzine- en dieselmodellen, zijn de auto’s die zij produceren in veel landen in realiteit verantwoordelijk voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot.

Terwijl enkele sectoren als de landbouw en de elektriciteitsproductie geleidelijk aan proberen hun emissies terug te dringen, slaagt het wegverkeer er niet in zijn totale uitstoot te verminderen. Hoewel het steeds dringender nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, kunnen autoconstructeurs enkel vasthouden aan hun oude gewoonten.

2. Luchtvervuiling

In Europa sterven elk jaar bijna een half miljoen mensen als gevolg van de luchtvervuiling. En in andere delen van de wereld is de situatie zelfs nog erger.

Naarmate de bevolking zich steeds meer zorgen maakt over de luchtvervuiling, lijken de autobedrijven die zich vastklampen aan de productie van benzine- en dieselauto’s geen voeling meer te hebben met wat mensen echt willen.

3. Verbod op benzine en diesel

Op het moment van het autosalon van Frankfurt maken sommige regeringen plannen bekend om benzine- en dieselvoertuigen te verbieden. Een aantal autoconstructeurs heeft zich hier al bij aangesloten. Zo verklaarde Volvo onlangs dat zijn nieuwe auto’s vanaf 2019 allemaal elektrische of hybride voertuigen zullen zijn.

Maar intussen blijven de meeste grote autobedrijven op het autosalon in Frankfurt zich toespitsen op de interne verbrandingsmotor. Je vraagt je af op welke planeet zij leven!

4. Dieselgate

Bijna twee jaar geleden werd Volkswagen betrapt op gesjoemel bij emissietests. Toen bleek dat sommige dieselauto’s “tot 40 keer meer vervuiling" uitstootten dan was toegestaan.

Terwijl andere autobedrijven, zoals Volvo en Jaguar Land Rover, beloofd hebben om geleidelijk aan geen diesel- en benzineauto’s meer te produceren, heeft VW nog een lange weg te gaan om schoon schip te maken. In de nasleep van het Dieselgateschandaal staan nu zelfs nog meer grote Duitse autoconstructeurs, zoals BMW en Daimler, onder druk om te veranderen.

5. Zelfrijdende auto’s

Elk jaar sterven ongeveer 1,25 miljoen mensen over de hele wereld als gevolg van verkeersongevallen op de weg. Dat betekent ongeveer 3.400 sterfgevallen per dag.

Dit is een gezondheidscrisis van een onthutsende omvang. Een crisis die autoconstructeurs en regeringen veel krachtiger moeten aanpakken.

Al beginnen zelfrijdende auto’s nu wel een beetje hoop te bieden. Er zijn rapporten die voorspellen dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers hierdoor met tot 90% zou kunnen verminderen.

Zullen de meeste constructeurs die in Frankfurt exposeren dus uitpakken met plannen om over te stappen op deze automatisering? Jammer genoeg niet. Dat bewijst eens te meer dat de sector vastgeroest zit in het verleden.

6. Autodelen

In veel Europese steden stappen jongeren nu al af van het bezit van een auto en kiezen ze in plaats daarvan voor de fiets of het openbaar vervoer.

Naarmate een steeds groter deel van de wereldbevolking naar de steden trekt – een trend die de komende jaren zal aanhouden – zou het wel eens kunnen dat steeds meer mensen het bezit van een eigen auto gaan beschouwen als een dure en omslachtige optie in vergelijking met het delen van een auto met anderen.

En jij? Kom deze autoloze zondag in Brussel naar ons feestelijk event waarop we afscheid nemen van Diesel.

Deze blog is gebaseerd op een nieuw rapport van Greenpeace met de titel “Why the Automobile Has No Future. A Global Impact Analysis” (Waarom de auto geen toekomst heeft. Een internationale impactanalyse) – je kunt het hier downloaden.

Richard Casson - Clean Air Now campagne.