In Spanje staan 17 mensen terecht op beschuldiging van verstoring van de openbare orde en het aanbrengen van schade en verwondingen. Er wordt voor elk van hen een gevangenisstraf van bijna drie jaar geëist. Bovendien hangt Greenpeace een boete van meer dan 360.000 euro boven het hoofd.

Waarom? Op 15 februari 2011 drongen 16 actievoerders van Greenpeace en een freelance fotojournalist door op de terreinen van de Spaanse kerncentrale van Cofrentes. Ze klommen op een van de koeltorens en schilderden er "Kerngevaar" op. Daarmee wou Greenpeace benadrukken dat kernenergie een verouderde, gevaarlijke en dure energiebron is. We pleiten voor een model van 100% hernieuwbare energie dat niet alleen duurzaam is, maar ook werkgelegenheid creëert.

Greenpeace voert altijd geweldloze actie. Deze actievoerders zijn mensen zoals jij en ik, die geloven dat er maar één planeet is en dat we die moeten beschermen. Het zijn mensen – geen helden of heldinnen – die bang zijn en die in de problemen zitten. Ze hebben een gezin en vrienden en ze willen het beste, niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen: een gezonde planeet.

Wanneer je als activist deelneemt aan een geweldloze protestactie, doe je dat omdat je een droom hebt en gelooft dat we moeten opkomen voor de aarde. Is het eerlijk en in verhouding tot de feiten dat het beschilderen van een koeltoren bestraft wordt met een gevangenisstraf? De kosten voor het verdedigen van het leefmilieu zouden niet hoger mogen liggen dan die voor de vernietiging ervan.

Het geweldloos protest ligt de laatste tijd nogal onder vuur, maar we wijzen op artikel 45 van de Spaanse grondwet, dat bepaalt dat iedereen het recht heeft “te genieten van een milieu dat geschikt is voor de ontwikkeling van het individu en ook de plicht om dat milieu te beschermen". Dat is precies wat Greenpeace doet en het is precies dat recht dat onze mensen uitoefenden op 15 februari 2011.

Actievoerder in elk van ons

We weten dat er in jou een actievoerder schuilt, die strijdt voor een betere wereld. We geloven in de kleine dingen die mensen groot maken en die helpen om onze planeet te beschermen. Van India tot Afrika moeten we blijven protesteren tegen sociaal en ecologisch onrecht. Opkomen voor het milieu is een plicht en ook ons recht.

Dit protest zit in het dna van onze milieuorganisatie. Denk aan de mannen en vrouwen die tussen de harpoen en de walvis gaan staan. Of aan de mensen die meldden dat er vaten met kernafval in zee geworpen zijn. En aan talloze anderen die opkomen voor het milieu en voor ons leven. Waar zouden we staan zonder al die mensen, die van de aarde een betere plaats hebben gemaakt?

Drie jaar geleden verwachtten we dat dit proces zou plaatshebben op 4 december 2014. Daarom is het Spaanse kantoor vorige week een campagne gestart die 17 dagen zal duren. De uitspraak wordt verwacht in de eerste helft van december. 

Wat kan jij doen?

- Tweet deze blogpost (#Cofrentes17), deel hem op Facebook, e-mail hem naar je vrienden. Laat de 17 mensen die een gevangenisstraf riskeren omdat ze zijn opgekomen voor het milieu niet in de steek.

Maak kennis met de 16 actievoerders en de fotojournalist die in Cofrentes onze boodschap verspreidden om op te komen voor onze planeet (in het Spaans)

Celia Ojeda is campaigner bij Greenpeace Spanje.