Je hebt misschien al gehoord of gelezen dat oliereus Total onlangs Lampiris heeft overgenomen. Lampiris is een energieleverancier die er prat op ging 100% groen en 100% Belgisch te zijn. Onze ranking van 2014 gaf al aan dat hun ‘100% groen’-claim niet helemaal strookt met de werkelijke mix in hun aanbod.

Total is de vierde grootste oliemaatschappij ter wereld, en beweert ook de grootste producent van (fotovoltaïsche) zonne-energie te zijn sinds zijn overname van Sun Power. Het blijft echter moeilijk om de feiten over een echte mentaliteitsverandering te scheiden van de greenwashing.  

Na Parijs

Na de klimaattop in Parijs moeten grote bedrijven zoals Total zich vragen stellen over hun toekomst. Want als alle landen zich echt willen engageren om de klimaatopwarming te onder de 1,5°C te houden, dan moeten ze definitief afstappen van fossiele brandstoffen. De olieconcerns beseffen dat ze met een probleem zitten, en proberen daarom hun investeringen te diversifiëren.

Vanuit dat oogpunt is de overname van Lampiris door Total begrijpelijk. Nadat het eerder al Sun Power en Saft (een producent van batterijen) had ingelijfd, wil Total zich met Lampiris op de particuliere elektriciteitsmarkt storten. Een logische stap om een scherpe bocht te maken richting hernieuwbare energie, lijkt het. Ze weten net zo goed als wij dat dit de energie is van de toekomst.

Noordpool

Maar… Laten we vooral niet vergeten dat Total de vierde grootste producent van olie en gas blijft. Ze hebben beloofd om zelf niet meer te boren in het kwetsbare noordpoolgebied, maar betalen wel het Russische staatsbedrijf Gazprom om dit voor hen te doen. Met Gazprom hebben ze een contract getekend om de bevoorrading van fossiele brandstoffen op lange termijn veilig te stellen. Hun communicatie is met andere woorden totaal hyprocriet.

Teerzandolie

Bovendien is Total actief in de Canadese provincie Alberta waar zij schaliegas en teerzandolie ontginnen, met een zware ecologische impact. Als zij beweren dat zij vandaag hun investeringen hebben afgebouwd, dan is dat gewoon omdat de ontginning van teerzanden steeds minder rendabel is geworden als gevolg van de dalende olieprijzen.

Tot slot heeft Total een bedroevende reputatie op het vlak van milieu, ethiek en mensenrechten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schipbreuk van de olietanker Erika in 1999, heeft een vermeende betrokkenheid in de financiering van de voormalige militaire dictatuur in Myanmar, was vermoedelijk betrokken bij corruptieschandalen van de Libische autoriteiten en is zeer actief in belastingparadijzen, om maar enkele voorbeelden op te sommen.

Ben je klant bij Lampiris?

Kortom, de vraag van de dag luidt: wat wil Lampiris bereiken door met Total in zee te gaan Verkoopt de energieleverancier op deze manier niet zijn ziel aan de duivel? Hoe kunnen de consumenten en klanten van Lampiris nog vertrouwen hebben in het Belgische en groene karakter van dit merk, als het door een olieproducent wordt opgeslokt?

We nodigen iedereen die zich benadeeld voelt (en op zoek wil naar een andere leverancier) uit om onze ranking van 2014 te bekijken. Let wel: nieuwkomers als Mega en Poweo staan er nog niet tussen. In september komen we met een update van het klassement.

Overstappen is trouwens heel gemakkelijk en kosteloos. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is contact opnemen met de nieuwe leverancier van je keuze.

Kies dus voor een producent met een betere score in onze ranking dan Lampiris. Een leverancier die zijn elektriciteit in België opwekt (zoals Eneco) en bij voorkeur een coöperatie als Ecopower, Wase Wind of Energie 2030.

Afspraak dus in september voor een nieuw klassement en meer details!