Op 4 juli ging Françoise Wallemacq, journaliste bij de RTBF, aan boord van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise, voor een tocht naar de Noordpool. Ze zou er een week doorbrengen in het gezelschap van een wetenschappelijk team dat onderzoek doet naar de zeebodem in de Barentszzee.

Door de klimaatopwarming smelt het pakijs rond de Noordpool en kunnen industriële vissersboten steeds verder naar het noorden op kabeljauw vissen. Onlangs behaalde Greenpeace nog een overwinning door samen met de industrie een moratorium op sleepnetvisserij in dit kwetsbare gebied in te stellen. De grootste merken verklaarden zich bereid om mee te doen – onder andere Iglo, McDonald’s en Marks en Spencer.

Greenpeace trok deze zomer naar de Noordpool om na te gaan of die bedrijven hun belofte wel houden. Françoise Wallemacq reisde mee en hield een logboek bij. In zeven afleveringen vertelt ze jullie over dit avontuur:

Op weg naar de Arctic Sunrise
Aflevering 1 & 2
Aflevering 3 & 4
Aflevering 5 & 6
Aflevering 7 & Documentaire

Op weg naar de Arctic Sunrise

Om aan boord van de Arctic Sunrise te mogen, moet je een medisch attest kunnen voorleggen dat je geschikt verklaart om te varen. Daarvoor moet je naar een gespecialiseerd centrum in Antwerpen. Ogen, oren, longen, … alles wordt er onderzocht De arts vertelt me dat ik de eerste journaliste ben die hij hier onderzoekt. In de wachtkamer zitten vooral toekomstige matrozen te wachten. Oef, ik word goed bevonden voor de dienst. Op weg, scheepsmaatje!

Welkom in de Far North

Ziezo, mijn rugzak is bijna klaar: medicijnen tegen zeeziekte, bodywarmer, windjack. Maar hoe is het weer eigenlijk op het eiland Spitsbergen? Ik stuur een berichtje naar Sven van Greenpeace Noorwegen om te vragen naar het weer. Sven vertelt me dat het er overdag 12° is… Dat lijkt me warm voor het hoge Noorden! Hij waarschuwt me in zijn e-mail ook om uit te kijken voor de ijsberen die rondhangen in de straten van Longyearbyen.

“Neem een bus van de luchthaven naar het hotel. De mensen lopen daar allemaal gewapend rond”, zo luidt het advies van Sven. Volgens mij lacht hij met me. Maar neen, de website over Spitsbergen die hij me aanraadt, bevestigt dat het om een ruwe plek gaat. Welkom in de ‘Far North’!