Bij Greenpeace verwelkomden we afgelopen zomer een nieuw gezicht: Elodie Mertz. Zij versterkt ons Clean Air Now-team, dat werkt rond luchtkwaliteit. In dit artikel vertelt Elodie over haar eerste drie maanden bij Greenpeace.

Wanneer de maand juli aanbreekt, begint voor veel mensen de grote vakantie, maar voor mij startte er een nieuw professioneel avontuur. Ik begon aan mijn job als campaigner luchtkwaliteit en mobiliteit bij Greenpeace. Me langzaamaan inwerken, was geen optie. Ik mocht me meteen volop onderdompelen in rapporten over luchtkwaliteit, het opvolgen van rechtszaken en acties op het terrein. Onze campagne rond luchtkwaliteit draait op volle toeren, en mét resultaat.

Vlijtige bij ...

Mijn eerste taak was meewerken aan een rapport dat vijf Belgische steden onderzocht op het vlak van duurzame mobiliteit: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Luik. Samen met mijn team heb ik het Wuppertal Instituut, dat het onderzoek deed, aan ontbrekende gegevens geholpen, vooral via contacten bij de overheid. De studie die in september werd gepubliceerd toont de vele punten die voor verbetering vatbaar zijn op het vlak van duurzame mobiliteit in de Belgische steden. Onze steden kunnen veel van elkaar leren en van voorbeelden uit het buitenland.

Vervolgens heb ik het project « Mijn lucht, mijn straat » gecoördineerd dat luchtkwaliteit meet in de zes grootste Waalse steden. De resultaten van de metingen werden begin oktober bekend gemaakt, samen met die van CurieuzeNeuzen in Vlaanderen. Ze bevestigen onze hypothese: de inwoners van de Waalse steden ademen ongezonde lucht.

Rechtszaken en overwinningen

Ten slotte heb ik ook onze twee processen van nabij kunnen volgen. Greenpeace heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Vlaamse Gewest om een echt ambitieus plan i.v.m. luchtkwaliteit te eisen. En we hebben gewonnen! Tegen het Waalse Gewest loopt nog een procedure om correcte metingen van  de luchtkwaliteit te vragen. Het verdict wordt eind oktober verwacht.

Het orgelpunt: de acties ter plaatse

Zondag 7 oktober was het hoogtepunt van mijn eerste drie maanden bij Greenpeace. Het burgercollectief Bruxsel’Air had een oproep gedaan om in de steden van het noorden en zuiden van het land maskers aan standbeelden te hangen. Dit nationale initiatief waaraan veel burgers en verschillende organisaties deelnamen, kreeg een vervolg met Révolution’Air, het eerste festival van de luchtkwaliteit en een initiatief van hetzelfde onvermoeibare collectief Bruxsel‘Air. De spandoeken van Greenpeace aan de triomfboog waren het perfecte decor voor dit festival. Met twee grote afbeeldingen van longen was de boodschap van de dag duidelijk: “Clean Air Now”. ‘s Namiddags stroomden ook de honderden dappere fietsers van actiegroep Filter-Café-Filtré toe. Zij fietsten van Antwerpen naar Brussel om gezonde lucht en leefbare steden te vragen.                  

We zijn op de goede weg en ons team zet de campagne voor gezonde lucht onverminderd voort. Wil je ook meedoen? Maak je eigen petitie of teken een bestaande petitie voor gezonde lucht!