Miljoenen Star Wars-fans konden in december hun geluk niet op. Tien jaar na de laatste film kwam eindelijk de nieuwste episode in de zalen. De reeks ging van start in 1977, maar na bijna 40 jaar heeft ze nog niets aan uitstraling en populariteit ingeboet.

Twee weken eerder kon ook Electrabel zich in de handen wrijven. Haar kerncentrales in Doel en Tihange zijn nóg ouder dan de eerste Star Wars-film, maar kregen eind 2015 van de regering en het FANC groen licht voor nog eens 10 jaar activiteit.

Maar waar de eerste verlenging alleen maar blije filmfans oplevert, vallen bij de tweede toch ernstige vraagtekens te plaatsen. 2016 is nog maar enkele dagen oud en er dienen zich al meteen enkele serieuze problemen aan.

Probleem 1: Reactoren hebben er weinig zin in

Doel 1 werd na 10 maanden inactiviteit aan het net gekoppeld op 30 december. Amper 48 uur later hield de oudste reactor van het land er alweer mee op door een probleem met de generator, terwijl Tihange 1 net voor Nieuwjaar meer dan een week inactief was na een zoveelste brand. En ook de net terug opgestarte scheurtjesreactoren worden geplaagd door incidenten. Sinds kerstavond ligt Doel 3 stil na de ontdekking van een waterlek in de leidingen die de stoomturbine voeden.

Zo blijft er van het argument van de bevoorradingszekerheid weinig over. Minister voor energie Marghem voerde dit als belangrijkste reden aan om Doel 1 en 2 langer open te houden, maar de reactoren spelen het spelletje duidelijk niet mee. Bovendien toonde netwerkbeheerder Elia eind 2015 al aan dat we noch de oudste, noch de scheurtjesreactoren nodig hebben om het licht te doen branden.

Probleem 2: Duitsland en Nederland maken zich steeds meer zorgen

Door de aanhoudende problemen zijn ook steeds meer ogen in Nederland en Duitsland op onze kerncentrales gericht. Van de burgemeesters van Roosendaal en Bergen-op-Zoom vlak over de Nederlandse grens bij Doel tot de Duitse regio Nordrhein-Westfalen tegenover Tihange, allemaal uiten ze hun bezorgdheid en willen ze inspraak van hun bevolking. Een terechte eis gewaarborgd door de Aarhus en Espoo-verdragen, maar die onze regering met de voeten treedt. Greenpeace heeft dan ook een rechtszaak lopen om deze publieke consultatie af te dwingen.

Ontdek hieronder welke gemeenten en regeringen hun bezorgdheid al uitten

Probleem 3: Ook gascentrales hebben nu subsidies nodig

Met de heropening van de vier reactoren komen in één klap 2.866 MW (gesubsidieerde) kernenergie weer op het net. Dit is niet alleen een dikke streep door de rekening van hernieuwbare energieproducenten en -investeerders, maar ook gascentrales worden hierdoor nog minder competitief. En dus werkt minister Marghem aan een regeling om ook deze centrales te subsidiëren.

Handig voor Electrabel en EDF die een groot deel van deze centrales uitbaten en zo – na de uiterst voordelige (en mogelijks illegale) deals over de verlenging van Doel 1, 2 en Tihange 1 – een tweede keer langs de kassa passeren. Minder interessant voor de consument, die opnieuw de rekening gepresenteerd krijgt van het falend energiebeleid in België.