Twaalf actievoerders, onder hen drie Belgen, zitten sinds woensdag (28/11) in de cel maar worden vandaag (4/12) eindelijk vrijgelaten. Ze hadden vorige week geprotesteerd tegen de vervuilende kolenindustrie in Slowakije. De voorbije dagen waren er steunbetuigingen in een aantal landen, ook in België.

De twaalf activisten uit Slowakije, Tsjechië, Finland en België voerden vreedzaam actie door spandoeken te hangen aan de schachttoren van een Slowaakse koolmijnbedrijf. Hiervoor worden ze strafrechtelijk vervolgd, waarbij ze nog altijd celstraffen tot 5 jaar riskeren. Hun advocaten gaan in beroep tegen deze compleet disproportionele beslissing.

Internationale solidariteit

Meteen riep Greenpeace op tot internationale solidariteit voor de aangehouden activisten. Het is absurd dat vreedzame betogers die actievoeren voor de volksgezondheid en voor de bescherming van ons klimaat als criminelen worden behandeld, terwijl de kolenindustrie de echte bedreiging is. Het is bovendien schandalig dat sommige landen nog steeds liever hun burgers het zwijgen opleggen dan zich uit te spreken voor onze gezondheid en het milieu.