Hoe 'zuiver' is de palmolie die internationale merken in onze shampoos en koekjes gebruiken? Vandaag maken we de resultaten bekend van ons onderzoek: houden bedrijven hun belofte om een eind te maken aan de ontbossing in Indonesië voor de productie van palmolie? Ontdek wie zijn belofte nakomt – en wie mijlenver achterop hinkt.

Amper zes maanden geleden werd Indonesië geteisterd door de zwaarste bosbranden van de eeuw. Die legden miljoenen hectaren tropisch regenwoud en veengebied in de as – en verwoestten tegelijk ook een deel van het laatste leefgebied van de Indonesische orang-oetans.

Een bosbrand in Indonesië kan ver van ons bed lijken, maar de voorbije tien jaar hebben onze onderzoeken keer op keer de rechtstreekse link aangetoond tussen de producten die dagelijks in onze keukenkast en onze badkamer belanden en de verwoesting van het regenwoud in Indonesië.

Bosbrand in Indonesië, september 2015Bosbrand in Indonesië, september 2015

Bedrijven zwichten onder druk van consumenten

Als burger is het niet altijd eenvoudig om een dergelijk groot probleem aan te pakken. Palmolie zit namelijk in zo veel producten dat je er moeilijk omheen kunt – van Doritos tot Colgate of babyzeep van Johnson & Johnson. Maar eigenlijk is de palmolie op zich niet het probleem. Het gaat om ontbossing, en die zal enkel stoppen wanneer bedrijven verantwoordelijkheid opnemen voor de palmolie die ze kopen.

Dus toen honderdduizenden sympathisanten van Greenpeace in actie kwamen, richtten ze hun pijlen op de bedrijven die deze verantwoordelijkheid dragen. Dankzij de druk van deze massale beweging dwongen we de grootste merken die palmolie of papier uit Indonesië gebruiken één voor één te beloven dat ze het regenwoud zouden beschermen.

PalmolieplantagePalmolieplantage

Twee jaar geleden kwam er een doorbraak. Een reeks internationale merken – waaronder Mars, Mondelez en Procter & Gamble – schaarde zich achter onze campagne. Plots verkondigden al de grootste merken op aarde allemaal hetzelfde: dat er een eind moest komen aan de verwoesting van het prachtige regenwoud.

En er is nog meer goed nieuws! De enorme koopkracht van deze groep multinationale bedrijven oefent grote druk uit op de handelaars en producenten die actief zijn op het terrein. Bedrijven als Wilmar International en Golden Agri Resources zijn misschien geen bekende namen, maar het gaat om reuzen in de sector van de palmolie. En ook zij hebben zich akkoord verklaard om een eind te maken aan de ontbossing – een ongelooflijk resultaat!

Geen genoegen nemen met lege beloftes

Nu is het mooiste van een geslaagde campagne toch altijd het moment wanneer je de echte resultaten te zien krijgt: beschermd bos, gezonde orang-oetans en het einde van de oprukkende ontbossing en bosbranden. Daarom moeten we nagaan of de bedrijven zich aan hun beloften houden.

Actie voor de bescherming van de bossenActie voor de bescherming van de bossen

En dus nam Greenpeace in december contact op met veertien grote bedrijven om te kijken hoe het zat met hun engagement. Onze bevindingen waren best zorgwekkend. Slechts een paar bedrijven boeken aanzienlijke vooruitgang om ontbossing uit de toevoerketen van hun palmolie te weren en de meeste vorderen veel te traag.

Blijkbaar denken sommige bedrijven dat het gemakkelijk is om een belofte te doen – en dat niemand zal merken als ze die niet nakomen. Lees meer daarover in ons rapport.

Van alle bedrijven die we hebben onderzocht, scoren Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson en PepsiCo het slechtst. Zij slagen er niet in de belofte aan hun klanten na te komen om geen bos meer te vernietigen voor hun palmolie.

Duurzame palmolie is mogelijk!

Langer wachten is gewoon geen optie meer. Het klinkt ongelooflijk, maar de ontbossing in Indonesië neemt nog altijd verder toe. En over enkele maanden zullen er waarschijnlijk alweer even grote branden opflakkeren als zes maanden geleden.

De palmolie-industrie is nog altijd een belangrijke oorzaak van deze verwoesting. En dat is des te frustrerender omdat palmolie ook op verantwoorde wijze geproduceerd kan worden. Zo werken we samen met een fantastisch gemeenschapsproject in Dosan op Sumatra, dat palmolie produceert en het omringende regenwoud beschermt en herstelt. En er zijn nog meer van dergelijke projecten in Indonesië die steun nodig hebben.

Otan, orang-outang van 7 maanden, gered van de bosbrandende forêtOtan, orang-outang van 7 maanden, gered van de bosbranden

Het is dus belangrijk dat de grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en resultaten voorleggen. Iedereen weet wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren – laat hen dus niet ontsnappen met lege beloften.

Bekijk hier ons rapport van de bedrijven: “Cutting Deforestation Out Of Palm Oil”.

Annisa Rahmawati is campagneleider Bossen bij Greenpeace Zuidoost-Azië in Indonesië.