Nadat de Franse oliereus Total in 2016 al Lampiris opslokte, is nu Direct Energie aan de beurt. Direct Energie is de 3de grootste stroomleverancier in Frankrijk en is ook actief in België onder de naam Poweo. Te vrezen valt dat Poweo’s goede score in het Greenpeace-klassement onder deze overname zal lijden. Daarnaast staat ook Eneco sinds kort in het uitstalraam, waarbij zowel Total als Shell interesse hebben getoond.

Total: veel slechter kan het niet

Poweo is hiermee de tweede redelijk groene leverancier die wordt overgenomen door ‘s werelds vierde grootste oliemaatschappij. Deze laatste heeft niet alleen een bedenkelijke reputatie op vlak van ethiek en mensenrechten, maar investeert ook nog steeds in extreme fossiele brandstoffen zoals teerzanden en (via Gazprom) noordpoololie.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs zijn dergelijke investeringen absoluut onaanvaardbaar en dus krijgt het Total-filiaal Lampiris sinds de overname het label “Afgeraden” in ons klassement van stroomleveranciers.

Gaat Poweo Lampiris achterna?

Maar ook de score op basis van het eigen beleid duikelde omlaag: van 13/20 in 2014 naar 6/20 vorig jaar. Met name de kwaliteit van de aankopen ging gevoelig achteruit, waardoor steeds meer kern- en kolenstroom aan de klanten werd geleverd.

Poweo deed het met 14/20 dan toch een stuk beter: het kocht geen vuile stroom meer aan en investeerde met de overname van Quadran fors in de productie van windenergie. “We kunnen dus verwachten dat Poweo volgend jaar nog verder zal stijgen”, schreven we dan ook in 2017. Te vrezen valt dat dit optimisme met deze overname toch gemilderd zal moeten worden...

Ik ben klant bij Poweo…

De overname van Poweo (en eerder Lampiris) door Total maakt deel uit van een herschikking van de Europese energiemarkt. Ook in Duitsland rommelt het namelijk al een tijdje, en de komende maanden zullen moeten uitwijzen wie groene sterkhouder Eneco (18/20 in 2017) binnenhaalt nu de Nederlandse gemeenten hun aandelen willen verkopen.

Wil jij echt groene stroom zonder meteen ook kernafval of milieuverwoesting mee te krijgen? Gelukkig zijn er nog steeds voldoende duurzame leveranciers op de markt, zoals de coöperaties die allemaal 20/20 scoren. Overstappen is bovendien simpel en gratis.

Neem er dus ons klassement bij en vind de groene leverancier die bij jou past.