Het pas afgesloten regeerakkoord is een regelrecht drama voor milieu en klimaat. De regering Michel-I blijft inzetten op nucleaire energie en katapulteert België zo terug in de tijd.

 

Met deze tweet („We hebben het gehaald!”) kondigde Theo Francken (N-VA), in het Zweeds, het nieuwe federale regeerakkoord aan. Maar wie het federale akkoord naast de speerpunten van de échte Zweedse regering legt, weet meteen: de vergelijking stopt bij de kleuren.

Geen klimaatambitie

In Zweden kiest men bijvoorbeeld voor 100 % hernieuwbare energie. Leest u even mee wat het Zweedse regeerakkoord daarover vermeldt:

“Klimaatverandering is een van de belangrijkste problemen van vandaag. […] Er is geen tijd meer voor mislukkingen of verontschuldigingen. Landen moeten stoppen met investeren in energiebronnen die onze planeet vernietigen. […] De grootste uitdagingen van deze generatie zijn onder andere: het stoppen van milieuverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen. De verdere ontwikkeling van groene technologie staat centraal.”

Een schril contrast met de Belgische coalitie die haar klimaatbeleid zogezegd 'realistisch' wil houden, om de concurrentiekracht van onze industrie te vrijwaren. De regering Michel-I gaat nu al de geschiedenisboeken in als de regering met een totaal gebrek aan klimaatambitie. Ze laat het zelfs na om concrete doelstellingen te formuleren. De massale subsidiëring van de luchtvervuiling en de files, door het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens en de professionele diesel, blijft onaangeroerd. België wil slechts één Europese klimaatdoelstelling doorvoeren, nl. het verminderen van de CO2-uitstoot, en ondermijnt zo de snelle ontplooiing van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.


Bron: De Standaard

Schoothondje

In Zweden blokkeren ze de plannen voor een nieuwe kerncentrale. Meer nog, als enige aandeelhouder van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall kiest de regering ervoor om dit bedrijf volledig in te schakelen in de hernieuwbare energietransitie. De investeringen in bruinkoolcentrales, gas en steenkool worden gestopt.

De Belgische coalitie blijft ondertussen vastzitten in de technologie van het verleden. Ze is en blijft het schoothondje van de nucleaire en fossiele industrie. Hernieuwbare energie wordt alleen een kans gegeven als het de grote energiebedrijven niet schaadt.

Verziekt investeringsklimaat

Nochtans, de uitbouw van de hernieuwbare energiesector kan voor enorm veel extra jobs zorgen - toch een belangrijke bekommernis van deze regering. Maar we lezen bedroevend weinig concrete maatregelen op dat vlak. De levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en de ondersteuning van de Myrhha-plutoniumreactor verzieken ondertussen het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie. Hierdoor worden ondernemers verder ontmoedigd om in België te investeren in wind, water of zon.

„Zweedse” coalitie?

De bijnaam van onze Belgische coalitie is dus geen compliment voor de Zweden. Ons regeerakkoord blinkt uit in het vermijden van keuzes en zet liever niet in op hernieuwbare energie of energie-efficiëntie, wat de Zweden juist als dé grote opportuniteit zien. De regering Michel-I pretendeert op banen en economische groei in te zetten, maar mist de boot op vlak van duurzame energietechnologie volledig.