Het protest tegen de plannen van Shell om naar olie te boren aan de Noordpool breidt uit! Van kajakblokkades in Seattle tot demonstraties in Argentinië en Finland — overal komen mensen in opstand. Naarmate Shell dichterbij komt, zijn steeds meer ogen op de Noordpool gericht. En de beweging blijft maar groeien: ze telt al 7 miljoen leden en de teller blijft oplopen.

#ShellNo!

In juni zetten Shell’s boorplatformen vanuit de haven van Seattle koers naar de Noordpool. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een vloot ‘kajaktivisten’ verzamelde en blokkeerde zelfs het platform van de oliereus. Enkele dagen later, in Canadese wateren, versperde First Nations activiste Audrey Siegl het platform de weg.

Op enkele weken tijd hebben deze en vele andere moedige acties in het noordwesten van de Stille Oceaan geleid tot protestacties over de hele wereld. Enkele hoogtepunten:

In Tsjechië

Mensen uit Tsjechië, Slovakije, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Zweden verzamelden zich in Českém Krumlově, een Unesco Werelderfgoedstad, om een verbod op olieboringen aan de Noordpool te eisen.

In Finland

Ondertussen trokken in Helsinki meer dan duizend mensen in protest door de straten, terwijl anderen het water opgingen in solidariteit met de kajaktivisten in het noordwesten van de Stille Oceaan.

In Zwitserland

Op één enkele zaterdag blokkeerden actievoerders uit heel Europa elk Shell-tankstation in Zurich om te protesteren tegen de plannen van Shell om aan Noordpool naar olie te boren.

In Duitsland

In 55 steden over heel Duitsland demonstreerden mensen op een creatieve (en soms "lichte") manier tegen de olieboringen aan de Noordpool.

In Denemarken

Ook Deense kajakkers gingen te water en bezetten een model-boorplatform in een krachtig vertoon van solidariteit met de kajaktivisten.

In Argentinië

In Rosario koos men ervoor de gevolgen van een olieramp voor het ecosysteem te verbeelden…

In Spanje

In steden over heel Spanje maakten mensen hun standpunt tegen de boringen aan de Noordpool duidelijk.

Om hun boodschap kracht bij te zetten, organiseerde een groep in Valencia zelfs ‘het meest geoliede etentje ooit’.

 

In Zweden

Duizenden beschermers van het klimaat kwamen op straat in de stad Visby, om te eisen dat fossiele brandstoffen in de grond blijven!

En in Turkije!

Ook in Istanbul trokken mensen de Bosporus op om een duidelijke boodschap naar Shell te sturen: NEEN aan de olieboringen aan de Noordpool.

Het is duidelijk dat de mensen zich niet het zwijgen laten opleggen. Overal ter wereld komen ze in opstand tegen de vernietigende activiteiten van Shell. De oliereus kreeg deze week een nieuwe tegenslag te verduren – een ijsbreker die een scheur opliep en een maand out is voor herstelling in de haven – maar blijft volharden in de plannen om deze zomer en volgend jaar te boren in de Tsjoektsjenzee. Wees geen toeschouwer. Doe mee met de #PeopleVsShell-beweging.