Italië, Spanje, Kroatië, Griekenland… Als je deze zomer op vakantie gaat, is de kans groot dat je in één van deze zonnige paradijzen komt. Maar ondanks de overvloedige zon, ontwikkelen deze landen nog volop projecten voor fossiele brandstoffen. Dat is echter buiten de ambassadeurs van Solarnia gerekend! Vorige week sloegen vrijwilligers en activisten de handen in elkaar met de lokale bevolking en toeristen om op te roepen voor een Mediterraans paradijs zonder vervuilende energie.

In Italië mobiliseerden 24 lokale groepen in 20 steden. Meer dan 140 vrijwilligers verzamelden handtekeningen op postkaarten, van de kanalen in Venetië tot de stranden in Zuid-Italië. Indrukwekkend!

In Kroatië maakten we onze eisen letterlijk zichtbaar. We projecteerden onze oproep voor schone energie op de omwalling van Dubrovnik, één van de populairste en drukstbezochte bestemmingen in Europa.

Op de Canarische eilanden werd samengewerkt met een kunstenaar om een zandsculptuur te realiseren die de boodschap duidelijk overbrengt.

Ook in Hongarije kwamen mensen in actie: er werd een persconferentie georganiseerd om te protesteren tegen vervuilende energieprojecten en duurzame alternatieven voor te stellen. Een zodiac zoals die op onze zomerfestivals zorgde voor schitterende foto’s.

In Griekenland ten slotte, werd een crowdfunding platform gelanceerd om Griekse daken van zonnepanelen te voorzien en richtten activisten een enorme pijl op een nieuwe olie-installatie op Rhodos.