‘Het is hard als je ziet hoeveel moeite ze heeft met ademen. Ze is nog zo klein…’ Sephie, een meisje van twee uit Londen, moet regelmatig in het ziekenhuis worden opgenomen met ademhalingsproblemen. Telkens wanneer ze te uitgeput geraakt en niet meer kan eten omdat ademhalen niet goed lukt, krijgen haar ouders de daver op het lijf.

 

Maar wanneer ze in de wachtzaal zitten, zien ze dat hun dochter niet het enige kindje is met zware ademhalingsproblemen. De dokters in het ziekenhuis vertellen hen dat het meer en meer voorkomt. Dokter Jonathan Grigg, één van de meest vooraanstaande pediaters in het Verenigd Koninkrijk,: ‘Door de enorme luchtvervuiling in Londen zullen er in de toekomst alleen nog meer kinderen zijn met luchtwegproblemen.’

Maar het is niet alleen een probleem in Londen, of alleen het probleem van Sephie. De lucht is ook in ons land zodanig vervuild dat je gerust mag spreken van een grote gezondheidscrisis. De gezondheidsnormen, zeker voor wat betreft stikstofdioxiden,  worden op veel meer plaatsen  overschreden dan wat de officiële cijfers weergeven. Wereldwijd wordt luchtvervuiling gezien als een grotere bedreiging voor onze gezondheid dan ebola en HIV, met de grootste impact op de meest kwetsbaren van onze maatschappij: onze ouderen en kinderen.

We weten hoe we deze crisis kunnen stoppen. Dieselwagens zijn de grootste  vervuilers van de lucht in onze straten. En daarom wilden Sephie en haar ouders deel zijn van de Greenpeace campagne die Volkswagen en andere autofabrikanten oproept om geen dieselwagens meer te maken en over te schakelen op elektrische wagens en duurzame mobiliteitsdiensten.

Luchtvervuiling schaadt onze kinderen. Jij kan dit veranderen!