Ik ben net terug uit Marrakesh, waar ik met Greenpeace 10 dagen lang de internationale klimaatonderhandelingen heb gevolgd tijdens COP22. Ik kon er bij veel landen een grote vastberadenheid voelen, ook al is er natuurlijk nog werk aan de winkel als we de opwarming tot 1,5°C willen beperken.

Waar blijven de Belgische klimaatplannen?

Laten we het eerst even over België hebben: de vijf (!) Belgische ministers die aanwezig waren op de conferentie hebben allemaal een heel duidelijke taak: de ambities naar boven toe bijstellen. Een van hen is federaal minister van Energie en Milieu, Marie-Christine Marghem. Zij sprak zonder enige schaamte over de klimaat- en energieplannen van België - terwijl we al jaren wachten tot deze minister ook maar enig initiatief neemt. En niet morgen, maar vandaag.

Landen als Duitsland, Frankrijk of de VS stelden in Marrakesh langetermijnplannen voor om alle sectoren van de economie koolstofneutraal te maken tegen 2050. Ook de (toekomstige) Belgische plannen moeten binnen deze brede visie passen. Maar we zijn er nog lang niet. De plannen voor de uitbreiding van Zaventem bijvoorbeeld staan hier haaks op. We moeten een fundamentele bocht nemen in onze energieproductie, mobiliteit en voedsel.

In 2018 komen de nationale klimaatplannen weer op de internationale onderhandelingstafel. We hopen dat er tegen dan ook door België meer ambitie getoond wordt.

Vastberadenheid om de klimaatstrijd aan te gaan

In Marrakesh zijn vooral enkele mooie resultaten naar boven gekomen. Zo verbonden 47 van de meest kwetsbare landen zich ertoe te streven voor een 100% hernieuwbare toekomst. Zulke voornemens geven mij hoop voor de toekomst en geven me nog meer zin om me te blijven inzetten voor dit internationale proces dat soms ver van ons bed lijkt te staan.

Ik merkte ook een grote vastberadenheid bij heel wat aanwezigen, die met name geschokt waren door de verkiezing van Donald Trump als president van de VS. Velen, waaronder ook China en India, zijn nu nog meer vastbesloten om vooruitgang te maken, ook als de VS zijn ambities zou terugschroeven. In Marrakesh hebben we trouwens de grootste familiefoto in de geschiedenis van de COP gemaakt. Honderden deelnemers, waaronder ook ministers en onderhandelaars, schaarden zich rond het spandoek “We Will Move Ahead”.

Wil jij ook vooruit gaan richting een duurzamere wereld, zonder vervuilende energie? Stap dan vandaag over op groene stroom!