De Amerikaanse president heeft net aangekondigd dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Moeten we panikeren, of stelt dit weinig voor?

In een notendop: Ja, dat is erg, maar de wereld draait door...

Wat betekent Trumps beslissing voor het klimaat?

De VS zijn één van de grootste uitstoters, dat is geen geheim. Dus alle beslissingen van Trump om het klimaatbeleid terug te draaien, zullen het moeilijker maken om de opwarming van de aarde onder de cruciale grens van 1,5 graden te houden. Aan de andere kant zal Trumps beleid niet volledig bepalen wat er nationaal en internationaal voor het klimaat gebeurt. Bijna 200 landen, goed voor 87 procent van globale uitstoot, blijven toegewijd aan het Parijsakkoord. Een groeiend aantal Amerikaanse staten, steden en grote bedrijven hebben al laten weten dat ze aan boord blijven. Kortom, Trump kan de energierevolutie niet tegenhouden, al zal de internationale gemeenschap een tandje moeten bijsteken.   

Hoe belangrijk is het Parijsakkoord voor de strijd tegen de klimaatverandering?

Het is beslist een historisch verdrag met ambitieuze doelstellingen dat het einde van het fossiele brandstoffen-tijdperk inluidt. Toch is Parijs maar een eerste belangrijke stap en hebben we nog een lange weg te gaan. Belangrijk is nu dat ieder land het verdrag implementeert en de verandering versnelt.

Is het Parijsakkoord nu dood?

Absoluut niet. Op de G7-top hebben Europa, Canada en Japan hun forse engagementen herhaald. China en de EU zullen waarschijnlijk het leiderschap van de VS overnemen. Andere landen blijven toegewijd, omdat het Parijsakkoord hun nationale belangen dient, met opportuniteiten op het vlak van hernieuwbare energie, dat aan een steile opmars bezig is.

Wat zijn de gevolgen voor de VS?

Trump vertegenwoordigt niet de hele VS inzake klimaat. Van hun kant blijven steden, staten, burgers en bedrijven strijden tegen de klimaatverandering. Maar globaal bekeken schenkt Trump het Amerikaanse leiderschap aan echte wereldleiders, die het momentum wél aangrijpen om hun land en het klimaat te beschermen.

Betekent dit nu een revival van steenkool en olie?

Nee. Trump kan misschien de energietransitie in de VS vertragen, heel wat Amerikaanse banen opofferen en economische opportuniteiten verliezen, maar hij kan de transitie niet meer stoppen. Economisch gesproken houdt zijn beslissing geen steek.

Meer weten? Lees het interview (in het Engels) met onze internationale directeur Jennifer Morgan