Een nieuwe golf van olieboringen bedreigt de Noordpool – maar vandaag vechten we terug. De rechtszaak die vanochtend werd ingezet kan deze roekeloze uitbreiding naar het noorden stoppen. Met jouw hulp kunnen we de wereld tonen dat iedereen baat heeft bij de bescherming van de Noordpool.

Maak kennis met The People vs. Arctic Oil – burgers van over de hele wereld die samen actie ondernemen tegen Noordpoololie. Steun de strijd en word vandaag een Vriend van de Rechtszaak.

Recht op gezond en veilig milieu

De Noordpool smelt en oliebedrijven maken hier gretig gebruik van. Volgend jaar zal het Noorse staatsbedrijf Statoil verder naar het noorden boren dan ooit tevoren – tenzij wij hen stoppen. En dat is precies wat deze ongeziene rechtszaak wil bereiken: een lijn in het ijs trekken, de kwetsbare Noordpool beschermen en de Noorse overheid dwingen partij te kiezen.

Als we winnen blijven miljoenen vaten ruwe olie in de grond zitten. Dit is absoluut nodig als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen behalen. Bovendien verplicht de Noorse grondwet om rekening te houden met toekomstige generaties, en hun een gezond en veilig milieu na te laten.

Brede coalitie voor de bescherming van de Noordpool

Greenpeace staat niet alleen in deze rechtszaak. Het grootste netwerk van jonge milieubewuste Noren – Natur og Ungdom (Natuur en Jeugd) – legde mee de klacht neer tegen de Noorse regering, die 13 oliebedrijven toestemming heeft gegeven om te boren rond de Noordpool. De zaak wordt in de Noorse hoofdstad Oslo gehouden, maar de hele wereld zal meekijken.

Ook een hele reeks wetenschappers, juristen en activisten steunen deze strijd tegen de olie-industrie: de ‘Vrienden van de Rechtszaak’. Door samen te werken en van elkaar te leren kunnen we een beweging op poten zetten die net zo sterk en internationaal is als onze tegenstanders. Samen kunnen we de generatie zijn die een einde maakt aan het olietijdperk.

Word ook een Vriend van de Rechtszaak!

Deze Vrienden van de Rechtszaak zijn niet van de minste (zie hieronder), maar ze hebben jouw hulp nodig. Wat op de Noordpool gebeurt is van belang voor iedereen, overal ter wereld. Steun de strijd en word vandaag een Vriend van de Rechtszaak; wij bezorgen jouw naam samen met die van duizenden anderen aan de rechters, om hun te tonen dat de hele wereld bezorgd is.

Noorwegen is immers een van de meest vooruitstrevende landen op het vlak van milieu en pleitte eind vorig jaar in Parijs voor strenge klimaatdoelen. Waarom dan oliebedrijven toelaten op de Noordpool te boren? Als we de opwarming van de aarde onder 2°C – en liefst 1,5°C – willen houden, zoals afgesproken in Parijs, dan moet deze olie absoluut in de grond blijven.

Met deze rechtszaak begeven we ons in onbevaren wateren. De wetten die we inroepen zijn nog nooit op deze manier getest – maar we maken een kans, en we zijn het onze kinderen en kleinkinderen verplicht om die te grijpen. Help jij ons zo veel mogelijk steun te verzamelen voor onze eis? Voeg je naam vandaag toe en steun de bescherming van de Noordpool! 

Deze mensen die hun sporen verdienden in de strijd tegen de olie-industrie staan alvast aan onze kant:

Audrey Siegel is een First Nations artieste en activiste uit Canada, die in 2015 het boorplatform van Shell de weg naar de Noordpool versperde.

 

Niillas Beaska is een Sámi politicus en traditionele visser uit het noorden van Noorwegen. Hij is lid van het Sámi parlement en strijdt al lange tijd tegen zware industrie op het land van de Sámi.

 

Bunna Lawrie is een oudere, medicijnman en walviszanger van de Mirning-stam uit Zuid-Australië, waar BP en Statoil naar olie wilden boren in het ongerepte walvissenreservaat Great Australian Bight. Nu deze plannen in het water vallen zet Bunna zijn strijd verder in Oslo.

 

Ivan Ivanov komt uit de Russische autonome republiek Komi, die zwaar te lijden heeft onder olielekken van onder meer Lukoil, dat ook op de Noordpool wil gaan boren. Hij strijdt er samen met de traditionele bevolking voor de bescherming van hun gebied.

 


James Hansen
is een Amerikaanse activist en klimaatwetenschapper, die met zijn getuigenis voor het Amerikaanse parlement in 1988 de problematiek wereldwijd onder de aandacht bracht en sindsdien blijft vechten voor een sterke aanpak van de klimaatopwarming.

 

Jostein Gaarder, Noors filosoof en auteur van De Wereld van Sofie, zet zich al twee decennia in voor duurzame ontwikkeling.

 

Bill McKibben is een Amerikaanse journalist en milieuactivist, die met The End of Nature uit 1988 het eerste boek over klimaatopwarming voor een breed publiek schreef. Hij is best bekend als de medeoprichter van de internationale klimaatcampagne 350.org.