Vandaag start een symbolisch proces in het Nederlandse Den Haag dat bepalend kan zijn voor de toekomst van ons voedsel. De grootste producent van zaden en pesticides, Monsanto, wordt er geconfronteerd met mensen die hebben geleden onder zijn landbouwmodel. Gemeenschappen van over de hele wereld achten Monsanto verantwoordelijk voor ‘ecocide’ of milieumoord, en het schenden van de mensenrechten.

Dit zijn 5 redenen om het Monsanto-tribunaal te steunen:

1. Als je eet, is dit ook jouw strijd

Je eet, dus je bent betrokken partij. Maar weet jij waar je voedsel vandaan komt? De kans is klein. Er is namelijk een grote afstand ontstaan tussen ons en ons voedsel, terwijl eten even levensnoodzakelijk is als ademenen. Het is hoog tijd om het heft opnieuw in eigen handen te nemen.

2. Boeren hebben je steun nodig

Hoe geïndustrialiseerder en gecommercialiseerder de voedselproductie , hoe minder voeling we nog hebben met ons eten. Maar ook de boeren verliezen meer en meer de controle over wat ze telen en hoe ze dat doen. Dat hoeft nochtans niet zo te zijn. Samen kunnen we de macht wegnemen bij bedrijven als Monsanto en Bayer – die overigens gaan fusioneren tot een moloch die 29 procent van de mondiale zadenmarkt en 24 procent van de pesticidemarkt zal controleren.

We moeten die macht opnieuw in de handen leggen van de mensen die ons voedsel kweken – de boeren die elke dag zwoegen voor het eten waar we zo dol op zijn.

3. Een ander voedselsysteem is mogelijk

De industriële schaal waarop landbouw vandaag bedreven wordt, maakt ons voedselsysteem kapot. De grote agro-bedrijven houden te weinig rekening met het milieu en de gezondheid van de boeren. Monocultuur en de afhankelijkheid van kunstmest en pesticides eisen hun tol van de planeet, de dieren en natuurlijk van ons allemaal.

Het is tijd om over te stappen op ecologische landbouw, gebaseerd op innovatie en wetenschap. Zo’n landbouw is klimaatvriendelijk, bevordert de biodiversiteit, maakt de bodem opnieuw vruchtbaar, garandeert een duurzaam rendement en verschaft een eerlijk inkomen aan landbouwgemeenschappen. Ons voedselsysteem moet mensen opnieuw centraal stellen, in plaats van bedrijven.

4. Sluit je aan bij een fantastische beweging

Het Monsanto-tribunaal verenigt mensen van verschillende nationaliteiten, leeftijden en achtergronden om zich te beramen over actie. Artsen uit Duitsland, wetenschappers uit India, academici uit Frankrijk, boeren uit Mexico en advocaten uit de hele wereld zitten drie dagen samen in Den Haag, vastberaden om ons voedsel en onze landbouw terug te eisen van de multinationals.

5. Bescherm het voedsel van je kinderen

Wil jij dat de volgende generatie ongezond, verwerkt voedsel met chemicaliën te eten krijgt? Of wil je liever dat je kind kan genieten van de natuurlijke rijkdom die onze landbouw te bieden heeft? De toekomst van ons voedsel hangt af van het standpunt dat we vandaag innemen.

 

>> Steun het Monsanto-tribunaal