Eindelijk is de lente er weer! Dit moet een voorjaar zonder pesticiden worden, om ons milieu en de biodiversiteit te beschermen. Om je te helpen, hebben we enkele tips voor jou.

De dagen worden langer en er is meer licht. Wie lente zegt, zegt uiteraard ook goed humeur, zon, licht, bloemen, maar ook en vooral het plezier van buiten in de tuin te werken. Jammer genoeg steekt ook ongewenste plantgroei de kop op. Grijp dan niet meteen naar de pesticiden!

Allereerst moet je weten dat het geen ramp is om wat ‘onkruid’ in de tuin te hebben. Dat zorgt voor een ietwat wild en authentiek tintje. Bovendien zetten vlinders hun eitjes af op brandnetels bijvoorbeeld, en zijn distels zeer nuttig voor bestuivers. Soms is dat onkruid ook waardevol in de keuken (brandnetelpesto, iemand?), dus gooi het niet te snel weg…

Milieuvriendelijke alternatieven

Als je toch niet kan laten, weet dan dat er ecologishe alternatieven voor pesticiden bestaan. Het eerste wat je dan moet doen, is voorkomen dat de ongewenste plantjes kunnen verschijnen. Goed, maar hoe doe je dat? Denk er bijvoorbeeld aan om regelmatig het terras schoon te vegen: door aarde en zand weg te halen, zal er geen onkruid meer kunnen groeien. In de moestuin kun je gebruik maken van een grondbedekking, met schors of zaagsel.

Een eenvoudige manier om de strijd aan te binden met onkruid dat al aanwezig is en tegelijk het milieu te ontzien, is het onkruid met de hand verwijderen. Maak daarbij gebruik van werktuigen die je het werk vergemakkelijken, zoals een onkruidborstel. Je kunt eventueel ook onkruid te lijf gaan met stoom of kokend water.

Je kan dus perfect een keurig gazon en een mooie moestuin hebben, zonder een beroep te doen op bestrijdingsmiddelen.

Bekijk onze milieuvriendelijke oplossingen