Update 15 juni 2015 - Voor Frankrijk heeft minister van Milieu, Ségolène Royal, zopas een verbod aangekondigd op glyfosaathoudende producten zoals RoundUp. Over de details en de timing is nog niets geweten, maar het is alvast een duidelijk engagement. Ook de Nederlandse overheid heeft het begrepen en gaat het gebruik van pesticiden door particulieren verbieden vanaf het bloeiseizoen 2016. Daarnaast hebben Colombia en Sri Lanka alle producten met glyfosaat in de ban geslagen.

Hoe zit het in België? De Waalse Milieuminister Carlo Di Antonio stelde al voor om glyfosaat uit de rekken te halen. Maar de bevoegde minister op federaal niveau, Maggie De Block, geeft niet thuis. In een reactie op de brief van onze coalitie, lieten ministers Willy Borsus en Maggie De Block weten dat ze de zaak ‘opvolgen’ en het antwoord van het Europese voedselveiligheidsagentschap afwachten.

De doe-het-zelfzaken die RoundUp en vergelijkbare producten op het schap hebben staan, wachten op hun beurt een beslissing van de Belgische overheid af. Dat hoeft natuurlijk niet. De retailsector in Europa kent heel wat voorbeelden van ketens die op dit vlak al het voortouw hebben genomen: Intratuin, Praxis, Groenrijk en Ranzijn in Nederland, Toom in Duitsland, Migros en Coop in Zwitserland. Zij bewijzen dat het kan.   

Wil je ook winkelketens aansporen om hun schadelijke onkruidverdelgers te bannen?

 

Bericht van 30 april 2015:

In een brede coalitie van belangenorganisaties eist Greenpeace een verbod op het gebruik van glyfosaathoudende producten. Glyfosaat is een fosforverbinding die sinds 1974 op grote schaal wordt gebruikt als nietsontziende herbicide. Je kent het vast wel als het actieve bestandsdeel in RoundUp, de wereldbekende onkruidbestrijder van Monsanto.

Het goedje is heus niet zo veilig voor mens en milieu als altijd werd beweerd. Half maart oordeelde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor de mens. Die conclusie trok IARC uit diverse studies die zowel het risico van het gebruik van glyfosaat op boeren en kwetsbare groepen onderstreepten, als de duidelijke impact op zoogdieren.

 

Vreemd genoeg zijn glyfosaathoudende producten nog vrij te krijgen in supermarkten en doe-het-zelfzaken. Een alternatief voor deze totaalherbiciden wordt zelden aangeboden. Heb je onkruid tussen de kiezels of terrasstenen? Glyfosaat is de oplossing! Dat zo’n product, dat een plant tot en met de wortels doet verschrompelen, niet gezond kan zijn, weten we nu zeker.

Zonder is gezonder

Waarop wacht de overheid dan om het gebruik door particulieren te verbieden? Ze kent de gevaren van pesticiden. “Die producten werken doorgaans goed, maar zijn schadelijk voor de gezondheid en voor de natuur. Ze vervuilen het water en de lucht en maken planten en dieren ziek.”, lezen we op de site van ‘Zonder is Gezonder’, een campagne van… de Vlaamse Milieumaatschappij. En sinds januari 2015 mogen openbare diensten zelfs geen pesticiden meer gebruiken.

Winkelketens van hun kant kunnen zelf beslissen om glyfosaat van het schap te halen en in te zetten op alternatieven. Het is niet zo dat je zonder glyfosaat gedoemd bent om kruipend over het grind onkruid los te peuteren. Gasbranders en stoommachines, om er twee te noemen, zijn ongevaarlijk voor je gezin en het kleine ecosysteem dat je tuintje herbergt.

De Nederlandse overheid heeft het al begrepen en plant een verbod op het gebruik door particulieren vanaf het bloeiseizoen in 2016. Ook de Nederlandse ketens Intratuin en Praxis verbanden glyfosaat reeds uit hun winkels.

Kom op tegen Kanker

Het is tijd dat er in België ook stappen worden ondernomen. Daarom hebben we de ministers van Volksgezondheid en Landbouw (met name Maggie De Block en Willy Borsu) en verschillende supermarktketens aangeschreven.

Heel wat belangenorganisaties delen onze bezorgdheid en hebben mee ondertekend: Kom op tegen Kanker, Test-Aankoop, Gezinsbond, Bond Beter Leefmilieu, Velt, IEW, Nature & Progrès, La Ligue des Familles en Alliance for Childhood.

Ook jij als consument kan de druk verhogen. Informeer naar alternatieven in de winkel. Wanneer retailers merken dat er vraag naar is, gaan ze die ook aanbieden.

 

Benieuwd wat je kan doen tegen onkruid? Neem een kijkje bij onze collega’s van Velt