Tientallen mensen trokken samen met Greenpeace woensdagnamiddag naar het hoofdkantoor van Brico. We zijn het beu dat de doe-het-zelfketen nog altijd producten met glyfosaat verkoopt. Brico kan niet langer doof en blind blijven, we stonden namelijk aan hun deur. En het zal niet de laatste keer zijn…

We trekken al langer aan de mouw van de grootste doe-het-zelfketen van het land om niet langer glyfosaathoudende producten zoals Roundup en Weedol te verkopen. Zo gingen in mei bijna tweeduizend verontwaardigde burgers langs in hun Brico-winkel. Ze kleefden er stickers op verpakkingen van 'foute' producten. Twee weken later keerden een dertigtal sympathisanten terug om de rekken met schadelijke pesticiden eigenhandig leeg te maken, en deze producten achter slot te zetten.

Daarnaast brak er ook op online media protest uit. Mensen postten verschillende berichten en foto’s op de Facebookpagina van de winkelketen, stuurden een e-mail naar CEO Dieter Struye of gaven Brico een negatieve recensie via Google. Ook telefonisch uitten honderden mensen hun ongenoegen.

Blijkbaar is het voor Brico van geen tel dat glyfosaat bewezen schadelijk is voor mens en natuur en dat de machtige lobby van de agro-industrie een Europees verbod tegenhoudt. Bovendien: de consument kan zònder glyfosaathoudende producten.

Toppunt is dat het Nederlandse zusterbedrijf van Brico, Praxis genaamd, reeds in maart 2015 alle glyfosaathoudende producten uit zijn aanbod heeft geschrapt. Talloze grote winkelketens in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland deden hetzelfde en bieden enkel nog onschadelijke alternatieven aan. Waar wacht Brico, dat in zijn marketing nochtans graag uitpakt met milieuvriendelijkheid, dan nog op?

Deze mobilisatie is nog maar het begin. We stoppen niet voordat marktleider Brico, en uiteindelijk de hele sector, zijn verantwoordelijkheid neemt…