Brico blijft pesticiden zoals Roundup verkopen die glyfosaat bevatten, een stof die “waarschijnlijk kankerverwekkend” is. Wij vragen aan de grootste doe-het-zelfketen in België om de enige juiste keuze te maken: alle producten met glyfosaat uit de rekken nemen.

Op 28 mei voerden we een eerste actie. Bijna 2.000 bezorgde burgers trokken naar hun Brico-winkel om te vragen geen producten met glyfosaat meer te verkopen, zoals Roundup en Weedol.

Twee weken later ging een dertigtal sympathisanten opnieuw langs in verschillende Brico-winkels. Niet om stickers te kleven deze keer, maar wel om de rekken met schadelijke pesticiden eigenhandig leeg te maken, en deze producten achter slot te zetten.

Wil je Brico ook laten weten wat je van de verkoop van schadelijke pesticiden zoals Roundup vindt? Hieronder vindt je alvast enkele manieren...

Zolang Brico weigert met ons te praten over zijn verkoop van schadelijke pesticiden, blijven we samen met jou en vele duizenden andere sympathisanten druk zetten.

1. Stuur een e-mail naar de CEO, Dieter Struye

Hoe? Heel eenvoudig:

  • Gebruik de standaardbrief hieronder, of schrijf zelf een bericht (maar blijf hoffelijk)
  • Kies een persoonlijk onderwerp voor je mail
  • Verstuur de tekst vanuit je eigen e-mailadres naar
  • Gelieve ook ons e-mailadres in copy (cc:) of blind copy (bcc:) te zetten

Standaardbrief:

Beste Mr. Struye,

Als klant van Brico vraag ik u om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van schadelijke pesticiden, te beginnen met alle glyfosaathoudende herbiciden zoals Roundup, Netosol en Weedol. Zoals u weet hebben verschillende grote winkelketens in onze buurlanden deze producten al zelf uit de rekken genomen, na het nieuws van het IARC (WHO) dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Er zijn meer dan voldoende wetenschappelijke indicaties dat de substantie schadelijk is voor mens en natuur om het voorzorgsprincipe in te roepen. Ook binnen de EU raakt men het niet eens over een nieuwe vergunning van glyfosaat, en krijgen de agentschappen die moeten waken over de gezondheidsrisico’s van chemicaliën steeds meer kritiek op hun werkwijze en vermeende banden met de producenten van herbiciden.

Op zijn website noemt Brico zich een partner in duurzame ontwikkeling, en spreekt het over zijn maatschappelijk engagement. Wel, hier krijgt u de kans om deze mooie woorden in daden om te zetten. Brico kan de eerste grote winkelketen in België worden die de moedige beslissing neemt om glyfosaathoudende onkruidverdelgers te bannen, en voluit in te zetten op onschadelijke alternatieven. Zo geeft u het signaal aan uw klanten dat ‘zonder gezonder is’, en helpt u meebouwen aan een wereld zonder pesticiden.

Waarom zou u nog wachten?

Met vriendelijke groeten,

 

2. Hallo Brico?

Waarom zou je je eis niet rechtstreeks op de hoofdzetel stellen? Dat kan eenvoudig door te bellen naar de grootste doe-het-zelfketen van het land. Hoe?

  • Vraag naar de directeur van Brico, mijnheer Struye.
  • Laat hem weten dat je (als klant van Brico) wil dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt, door alle producten met glyfosaat te bannen. Meer informatie over de schadelijke effecten van glyfosaat vind je hier 
  • Als mijnheer Struye niet beschikbaar is, kan je verzoeken om deze boodschap door te geven.
  • Je kan natuurlijk altijd op een ander moment terugbellen.

3. Geef je Brico-winkel een recensie via Google

 

 

Ga naar Google Maps en kies in de lijst jouw lokale Brico-winkel. Links beneden kan je normaal gezien de reviews bekijken, en zelf een recensie schrijven.

Geef ze een slechte rating, en leg uit waarom je dat doet. Bijvoorbeeld omdat Brico doof blijft voor de vraag van zijn klanten om geen schadelijke pesticiden meer te verkopen, en hun bezorgdheid om gezondheid en milieu negeert.

4. Toon Brico dat alternatieven werken

1. Neem een foto van je tuin, terras of waarom niet, van je kamerplanten.

2. Ga naar de Facebookpagina van Brico en reageer op een van hun posts met jouw foto en de tekst: Kijk, ik doe het zonder pesticiden. En jullie, @Brico? Pesticiden: Niet in mijn tuin, en niet in mijn winkel! #Bricopesticidevrij #voordemakers

De verkoop van deze gevaarlijke producten moet verboden worden. Maar wanneer de politiek onder druk van de industrie haar verantwoordelijkheid niet opneemt, is het aan de winkeliers om actie te ondernemen.

Bedankt voor jullie deelname aan deze actie!