Greenpeace heeft een lijst gepubliceerd met de 520 pesticides die in Europa geregistreerd en toegelaten zijn. 209 van die pesticides zijn gevaarlijk voor mens en dier en werden opgenomen in een zwarte lijst. Deze lijst is in de eerste plaats een middel om giftige pesticides te herkennen en het gebruik ervan te ontmoedigen.

Deze producten kunnen met name kanker veroorzaken, een invloed hebben op de vruchtbaarheid, het hormonale evenwicht verstoren en ons water en onze bodem besmetten. Hierdoor kunnen ze de biodiversiteit en onze gezondheid aantasten. Pesticides zijn giftig voor bijen, vogels en vissen. Tot op vandaag kan geen enkele toxicoloog het effect op mens of milieu voorspellen van de pesticidecocktails waaraan we blootgesteld worden.

Consumenten hebben recht op gezonde voeding zonder pesticides

Enkel de biologische landbouw is duurzaam en zonder gevaar, want ze draagt bij aan de kwaliteit van de bodem en het water. Bovendien houdt ze de fauna, het milieu en de gezondheid in stand, in tegenstelling tot de industriële landbouw. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen en een landbouwmodel met respect voor mens en milieu promoten. Een landbouw zonder pesticides.

Bouw mee aan een wereld zonder pesticides!

Ontdek de zwarte lijst van pesticides (in het Engels)