Brico reageert vandaag in het Het Nieuwsblad op onze advertentie waarin we de marktleider rechtstreeks aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. Dat feit op zich is al nieuws. Het is voor het eerst sinds Greenpeace in 2015 startte met acties tegen de verkoop van schadelijke pesticides dat Brico zich openlijk uitspreekt.

Geen promotie meer

Je kan hun reactie beschouwen als een stap vooruit. Blijkbaar kunnen ze het protest niet langer negeren. Interessanter zijn de argumenten waarmee Brico van zich afbijt. Ze stellen dat ze geen reclame meer maken voor hun Roundup, Weedol en andere herbiciden met glyfosaat. Blijkbaar zijn ze zich goed bewust van de risico’s. Dan vraag je je af: waarom haalt Brico deze niet gewoon uit de rekken om voluit in te zetten op de onschadelijke alternatieven?

Voorzorgsprincipe

“Mocht Greenpeace gelijk hebben, dan had de overheid die producten al lang verboden, en dan zouden wij die uit de rekken halen”, aldus Brico in Het Nieuwsblad. De doe-het-zelfketen maakt handig gebruik van de onenigheid op Europees niveau om het vergif te blijven slijten.

Verschillende grote winkelketens in onze buurlanden hebben zelf al glyfosaat uit de rekken genomen. Zij hebben niet gewacht op een verbod, en baseren zich daarvoor op het voorzorgsprincipe. Dat Europees verankerd principe wil een hoge mate van bescherming bieden voor consumenten, de volksgezondheid, en het milieu.

Niet de enige?

Ja maar, zegt Brico, “wij zijn niet de enige die deze producten verkoopt”. Dat klopt, maar als iedereen naar elkaar kijkt, beweegt er niets. Brico is niet alleen de grootste doe-het-zelfketen van het land. Het heeft ook een Nederlands zusterbedrijf, Praxis, dat reeds alle producten met glyfosaat heeft geband.

Dus beste Brico, geen excuses meer!

>> Volg onze campagne