Goed nieuws uit de sierteeltsector in Nederland. Marktleider Intratuin eist drastische vermindering van pesticidegebruik bij haar telers. Het tuincentrum heeft ook vijf winkels in België.

Twee keer goed nieuws voor de bij
Intratuin stopt binnen een jaar met de verkoop van negen pesticiden die bijdragen aan bijensterfte. Ook zegt het tuincentrum toe dat binnen 6 jaar zijn planten vrij zijn van dezelfde gifstoffen. Om dit voor elkaar te krijgen, vraagt Intratuin aan zijn telers dat ze hun pesticidengebruik drastisch verminderen. Hiermee is het tuincentrum groene koploper geworden!

Dank aan onze sympathisanten
Na meer dan negentigduizend handtekeningen en een onthullend gifplantenrapport gooit Intratuin het roer om. De bloemen en planten die ze verkopen worden daarmee een stuk veiliger voor bijen en andere insecten. Beestjes die we hard nodig hebben voor (onder andere) de bestuiving van gewassen.

Een duidelijk signaal
Met deze maatregelen geeft Intratuin een hoopvolle boodschap aan de duizenden bezorgde klanten én aan de hele sierteeltsector. Nu is het aan andere tuincentra om het voorbeeld van Intratuin te volgen. Want chemische pesticiden zijn niet nodig, dat laten innovatieve boeren en telers dagelijks zien.

Nu de rest nog
Greenpeace blijft samen met sympathisanten en bijenliefhebbers actief voor duurzame, gifvrije land- en tuinbouw. Van appelboomgaard tot bloemenweide; alle akkers en tuinen moeten een gezonde plek worden voor bijen en andere insecten. Duurzaam telen en kweken is niet alleen belangrijk voor bijen, maar ook voor de vogels, voor de kwaliteit van ons water en de biodiversiteit.

Duurzame landbouw: het kan
De vraag naar biologische planten en gewassen groeit. Bij onze collega’s van Velt vind je bijvoorbeeld een aantal interessante adressen. Ook op reddebijen.be vind je meer informatie en een aantal inspirerende voorbeelden uit de land-en tuinbouw.