Minder vlees eten, waarom niet? Maar dat valt niet altijd in goede aarde bij je kinderen, die het misschien gewoon zijn om elke dag een lapje vlees op het bord te krijgen. Gelukkig hebben sommige ouders al heel wat tips en tricks om “het leed te verzachten”. Dat geldt zeker voor Laurence Siquet, mama van Mattis (11 jaar) en Margot (9 jaar).

Bij Mattis et Margot gaan eieren er wel vlot in. En dus maak ik zachtgekookte eitjes of spiegeleieren of verwerk ik eieren in groentequiches. We eten ook vrij veel kaas en vooral geitenkaas kan hier op heel wat bijval rekenen. Maar omdat dat nog altijd dierlijke producten zijn, probeer ik die toch te beperken en te vervangen door meer plantaardige voeding.

Ik maak vaak groenten in de oven klaar: ik snijd allerlei soorten groenten in blokjes, giet er wat olijfolie over en strooi er een snuifje zout op en hop, alles gaat de oven in, op 170 graden. Aan het einde van de kooktijd (ongeveer 30 min.) doe ik er gewoon nog een beetje geitenkaas bij en het is smullen voor het hele gezin. De kinderen zijn ook dol op vegetarische lasagne, volgens hetzelfde principe, maar met lasagneblaadjes ertussen en wat sojaroom erbij.

Vegetarische burgers

Maar ik moet toegeven dat hun favoriete recept nog altijd mijn vegetarische burgers zijn. Daarvoor kook ik allerlei groenten, zoals bietjes. Ik plet die samen met rijst- of havervlokken, voeg een ei toe, vorm er pasteitjes van en leg ze in de oven. En een tiental minuten later zijn ze al klaar!

Hoe krijg je peulvruchten verkocht?

Bij peulvruchten ligt het iets moeilijker. Alleen humus gaat er gemakkelijk in. Om die te bereiden, koop ik kikkererwten (vooral in blik, want dat gaat sneller) en ik voeg er sesamolie, tahin (sesampasta) en enkele sesamzaadjes (die ik vooraf plet) aan toe. Dat heerlijke mengsel helpt om peulvruchten gemakkelijker te ‘verkopen’. Ik kook ook veel met rode bonen, waarmee ik dan een chilischotel maak... sin carne!

Biokip

We eten hooguit nog 2 of 3 keer vlees per week. Ik koop altijd biovlees. Dat is duurder, maar die meerkost wordt gecompenseerd doordat we er minder van eten. Bijna één keer per week koop ik een hele biokip en met het karkas maak ik een lekkere bouillon die ik invries. Als ik daar zin in heb, haal ik die uit de diepvries en gebruik hem als basis voor een soep. Kortom, alles wordt gebruikt en niets gaat verloren!

Mijn kinderen vinden het geen probleem om minder vlees te eten. Het is een kwestie van gewoonte en van smaak. Zelf vind ik het prima, omdat ik erg inzit met de gevolgen van onze vleesproductie voor het milieu. En bovendien probeer ik graag eens nieuwe dingen uit en stap ik graag af van de klassieke maaltijd met groente, vlees en koolhydraten.

Doe ook mee met onze ‘minder maar beter’-campagne!
Surf naar http://lessismore.greenpeace.org/be_NL/