Heb je al gehoord van neonicotinoïden? Dat is een groep pesticiden waarvan intussen bewezen is dat ze zeer schadelijk zijn voor honingbijen. Daarom heeft Europa in 2013 (terecht) het gebruik van drie van zulke neonicotinoïden aan banden gelegd. Maar het is hoog tijd dat de Europese Commissie deze bestrijdingsmiddelen volledig bant én ecologische alternatieven promoot.

Zeker als je weet dat zulke pesticides niet alleen een ernstige bedreiging vormen voor honingbijen, maar ook voor andere soorten als hommels, vlinders, waterinsecten en vogels. Dat blijkt uit een recent rapport van wetenschappers aan de Universiteit van Sussex. Op vraag van Greenpeace hebben ze data uit honderden studies geanalyseerd. Hun conclusie: neonicotinoïden vormen een grotere bedreiging dan gedacht.

Het bewijs dat neonicotinoïden bijdragen aan het verval van de wilde bij en de gezondheidsproblemen bij de honingbij verergeren, is sterker geworden sinds het gedeeltelijk verbod in de EU van kracht werd in 2013”, verklaart Dave Goulson, hoogleraar biologie en vooraanstaand hommelexpert.

Neonicotinoïden overal aanwezig

We moeten onze bestuivers, die zo belangrijk zijn voor de voedselproductie en biodiversiteit, dringend beter beschermen. Verschillende wetenschappers hebben aangetoond dat neonicotinoïden niet alleen op de velden maar overal in ons milieu aanwezig zijn, en daar moeilijk afbreken. Deze neurotoxinen worden geregeld teruggevonden in bodems, waterlopen en wilde bloemen.

Op termijn volstaat het niet om het gebruik van alle bijendodende pesticiden volledig te verbieden. We moeten in de landbouw ook overstappen op ecologische alternatieven. Greenpeace ijvert voor een landbouw die de biodiversiteit in stand houdt, en die geen gebruik maakt van pesticiden of kunstmatige meststoffen.

Ecologische alternatieven actief ondersteunen

Politici kunnen boeren helpen om ecologischer te werken. Daarvoor moeten ze alvast de meest milieuschadelijke subsidies schrappen, en de ecologische alternatieven actief ondersteunen. Er is op dat vlak nog een lange weg af te leggen, maar het is de enige manier om onze vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers te beschermen.