De ecologische landbouw zit in de lift, maar in heel wat Europese landen zijn er weinig structuren of middelen om kennis en ervaring onder landbouwers uit te wisselen. Daarom lanceert Greenpeace Farmers2Farmers.org, een platform van en vóór boeren.

We willen een brug bouwen tussen ecoboeren enerzijds, en boeren die willen overstappen maar nog met heel wat vragen zitten anderzijds. Onze organisatie kan daarbij een rol als facilitator spelen, mede dankzij ons internationale netwerk. Maar dit instrument is in de eerste plaats van en vóór landbouwers: het is hun kennis en hun praktijkervaring die worden gedeeld.

Alternatieven die werken

Dankzij de website kan je als boer informatie over verschillende ecologische landbouwtechnieken uitwisselen, aan de hand van concrete casestudies. Bijvoorbeeld: hoe teel je groenten zonder neonicotinoïden (een groep van schadelijke insecticiden) te gebruiken? Hoe word je zelfvoorzienend op het vlak van veevoeder? Farmers2Farmers biedt technische en financiële informatie over beproefde alternatieven. Het is de bedoeling om regelmatig nieuwe voorbeelden toevoegen.

FarmErasmus

Boeren kunnen zich ook nog tot 3 november 2016 kandidaat stellen voor een ‘FarmErasmus’, een uitwisselingsprogramma om gastboerderijen in het buitenland te bezoeken en actief kennis uit te wisselen. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld langsgaan op de boerderij van Albena Simeonova, pionier inzake biolandbouw in Bulgarije, of op de boerderij van Sébastien, die in Frankrijk verschillende graanvariëteiten kweekt. Er zijn in 2016-2017 zes bezoeken gepland aan Franse, Belgische, Griekse en Bulgaarse boerderijen.

Dit is ecologische landbouw!

Greenpeace ijvert voor landbouw die goed is voor de planeet en alle mensen, want gezonde voeding wordt geteeld mét de natuur, niet ertegen. Bovendien helpt ecologische landbouw de klimaatverandering temperen. Daarom promoot Greenpeace sinds enkele jaren oplossingen die steunen op de wetenschappelijke inzichten van de agro-ecologie. Zo hebben we begin dit jaar een crowdfunding georganiseerd samen met De Landgenoten en Terre-en-vue om twee bioboeren aan grond te helpen. Daarvoor werd meer dan 40.000 euro ingezameld.  

Het Farmers2Farmers-project heeft dezelfde doelstelling: de ontwikkeling van een ecologisch landbouwmodel in Europa ondersteunen.

Ben je zelf ook boer, of ken je mensen die dit kan interesseren?
Neem een kijkje op Farmers2Farmers.org