Anders gaan eten, probeer het eens. Zeker nu een nieuwe studie, die uitgaat van het Britse medische tijdschrift The Lancet en de EAT-stichting, Greenpeace steunt in zijn pleidooi sinds maart 2018 om ons huidige te vleesrijke dieet drastisch aan te passen en voorrang te geven aan vegetarische alternatieven. Dat is goed voor het klimaat, de planeet en onze gezondheid.

Deze nieuwe studie, uitgevoerd door 37 deskundigen uit 16 landen, analyseert hoe 10 miljard mensen in 2050 gevoed kunnen worden zonder onze planeet en onze gezondheid te schaden. Je zal zien, het val best wel mee. Dus aan de slag!

Minder vlees

Prioriteit nummer één: ons vleesverbruik drastisch verminderen. Vooral de consumptie van rood vlees moet op wereldvlak gehalveerd worden. In Europa moet dit met 77% naar beneden. Kortom, door ons te beperken tot één goede steak per maand en tegelijkertijd slechts eenmaal per week kip en vis te eten, zijn we op de goede weg.

Ok, maar wat biedt dan dit “planeetvriendelijke gezonde dieet” als alternatief?

Meer fruit, groenten en peulvruchten

Dit bijzondere dieet, voorgesteld door de groep experten, stelt voor om de meeste van onze eiwitten uit noten en peulvruchten (zoals bonen en linzen) halen. Het adviseert ook om de consumptie van voedsel als fruit en groenten te verdubbelen.

Ben je het niet gewoon om peulvruchten te eten? Lijkt het je moeilijk om ermee te beginnen? Apps, websites en kookboeken staan vol van lekkere recepten. Je zin om te experimenteren in de keuken zal ongetwijfeld goed zijn voor de planeet en voor je gezondheid.

Waarom dat zo’n verschil maakt? De veeteelt is verantwoordelijk voor heel wat uitstoot van broeikasgassen (wereldwijd 14 procent van alle emissies) maar ook voor vervuiling, ontbossing en overmatig waterverbruik. Als de volledige wereldbevolking het huidige Westerse dieet overneemt, dan zullen we in 2050 nog meer geconfronteerd worden met ziekten als obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten. Is dit wat we willen? Het antwoord is duidelijk.

Minder produceren en de boeren beter ondersteunen

Onze manier van eten herzien betekent natuurlijk ook stilstaan bij de manier waarop we ons voedsel produceren, en dan vooral het vlees. Beleidsmakers blijven momenteel de industriële veeteelt massaal subsidiëren om steeds meer te produceren. Ze zouden beter boeren die omschakelen naar ecologische landbouw ondersteunen, hen een betere prijs garanderen voor hun producten en burgers aanmoedigen om meer lokaal en vaker plantaardige producten te eten.

Wil je er meer over weten en meedoen aan de campagne van Greenpeace?

Zin om nieuwe recepten uit te proberen? Surf naar Eva.