De cocktail van pesticides die de industriële appelproductie gebruikt, besmetten bodem en oppervlaktewater. Een staal genomen in een Europese appelgaard kan tot 13 verschillende soorten chemicaliën bevatten, zo blijkt uit een nieuw Greenpeacerapport.

In april van dit jaar deden we 85 proeven in 12 Europese landen. Twee derde van de water- en bodemstalen bevatten pesticideresidu’s, en 70 procent van de pesticides zijn in het algemeen erg schadelijk voor mens of milieu.

In België vonden we, op Italië na, het hoogste aantal pesticiden in de bodem: 15 soorten in 3 stalen. Ook Frankrijk doet het hier erg slecht met 13 soorten in 6 stalen. De meeste pesticiden in het oppervlaktewater werden dan weer aangetroffen in Polen, gevolgd door Slowakije.

Bittere smaak

Het huidige systeem van industriële appelproductie laat een bittere smaak na: het vervuilt onze bodem en water, en stelt mensen en hun milieu bloot aan chemicaliëncocktails. Het massale gebruik van pesticiden in de appelproductie is symptomatisch voor het falende systeem van de industriële landbouw.  

De EU is een van de grootste producenten én afnemers van appels in de wereld. Daarom is het zo belangrijk om appels te telen zonder water en bodem te vergiftigen.

Het goede nieuws is dat er kant-en-klare oplossingen bestaan, die al worden toegepast door duizenden ecologische boeren over gans Europa.

Ook jij kan de ecologische landbouw steunen

Ga de uitdaging aan om meer biologisch geteelde groenten en fruit te eten op www.ikweetwatikeet.org