Vorige maand deden onze Duitse collega’s een rondvraag bij de grote doe-het-zelfketens in hun land, onder andere naar de verkoop van onkruidverdelgers met glyfosaat. Daaruit blijkt dat opnieuw 4 grote spelers het omstreden herbicide - dat je zeker kent onder de merknaam Roundup - uit de winkelrekken nemen: Obi, Bauhaus, Baumarkt en Hornbach.

Eerder meldden we al dat 8 ketens in onze buurlanden, voornamelijk in Nederland, het schadelijke goedje niet meer verkopen.

Gesprek met retailers

In België zijn we zo ver nog niet. In augustus lanceerden we een petitie waarmee je een mail kan sturen naar de directie van Brico, Gamma, Hubo en Aveve. Meer dan 15.000 mensen hebben al gevraagd om glyfosaat uit deze winkels te bannen en gaven zo een sterk signaal aan deze winkelketens. Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen!

Vandaag zijn we op een belangrijk punt aangekomen. Na 5 maanden aandringen is er binnenkort een gesprek gepland tussen Greenpeace en de doe-het-zelfketens. Gelukkig zullen we niet alleen op de afspraak verschijnen. Het is inmiddels duidelijk geworden dat heel wat mensen onze eis steunen, en zelfs bereid zijn om samen met ons in actie te komen.

Complexe Europese situatie

De retailsector in ons land heeft altijd volgehouden dat het niet illegaal is om producten met glyfosaat te verkopen. Dat dit soort herbiciden bij ons (nog) niet verboden zijn, heeft ook te maken met de complexe Europese situatie.

Het Europees Voedselveiligheidsagentschap EFSA is momenteel bezig met haar evaluatie van glyfosaat als actieve substantie. Het zal daarbij het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie - meer bepaald van het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC), dat glyfosaat sinds kort als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend bestempelt - in rekening nemen, net als een resem ongepubliceerd onderzoek vanuit de industrie.

Maar het is een schimmige procedure. De producenten van het omstreden middel (zoals Monsanto, Syngenta en Dow) hebben zich verenigd in een zogeheten Glyphosate Taskforce. Met hun studies over de impact van glyfosaat op mens en milieu, waren ze de hofleverancier van het Duitse Instituut voor Risicoanalyse, dat op zijn beurt EFSA moet adviseren. Vreemd genoeg worden die niet vrijgegeven. Ook niet toen de Duitse ngo Testbiotech ze ging opvragen bij de Europese Commissie.

Nood aan transparantie

In ieder geval concludeerde het Duitse Instituut voor Risicoanalyse op basis van ‘geheime’ studies dat glyfosaat niet gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid, het tegendeel dus van wat het IARC beweert.

De confidentialiteit van deze studies is zeer selectief, blijkbaar. De industrie kreeg reeds in januari van dit jaar inzage in de studies terwijl onafhankelijke experts de toegang tot deze studies wordt ontzegd. Gezien de beslissing van het IARC is het van algemeen belang dat de evaluatie van glyfosaat transparant kan verlopen. Iets wat op vandaag niet mogelijk is.

Oriëntatievermogen van bijen

De klemtoon ligt tegenwoordig op het feit dat glyfosaat kankerverwekkend kan zijn, maar we mogen niet vergeten dat de stof ook schadelijk is voor het milieu. Nieuw onderzoek dat verscheen in de Journal of Experimental Biology suggereert bijvoorbeeld dat glyfosaat het oriëntatievermogen van bijen aantast. De aanbevolen dosissen glyfosaat in de landbouw zouden een duidelijke impact hebben op het vliegtraject van honingbijen. Iedereen weet intussen hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur en voor onze voedselproductie.

De risico’s van glyfosaat mogen niet langer onder de mat worden geveegd. Het is hoog tijd voor actie.

Heb jij Brico, Gamma, Hubo en Aveve al gevraagd om niet langer glyfosaat te verkopen?