Je denkt best twee keer na voordat je een boeket bij een tuincentra, bouwmarkt of supermarkt koopt: op de planten en bloemen van 6 verschillende winkelketens troffen onze collega’s van Greenpeace Nederland tientallen giftige bestrijdingsmiddelen, waarvan sommigen zelfs al jarenlang verboden zijn.

Eerder dit jaar lieten we al zien dat tientallen planten en bloembollen uit de grootste tuincentra boordevol voor bijen giftige bestrijdingsmiddelen zaten. Oók plantjes die nadrukkelijk als 'bijvriendelijk' werden verkocht. Daarom deden onze noorderburen een tweede test met de producten van winkelketens GroenRijk, Life & Garden, Hornbach, Praxis, Gamma en Jumbo.

Stinkende sector

In het labo troffen ze 110 verschillende bestrijdingsmiddelen aan op 105 onderzochte planten en bloemen. Een derde van deze middelen is voor bijen in minimale hoeveelheden al zeer giftig. Al tijdens de teelt kunnen bijen aan deze middelen worden blootgesteld. Direct, bij de open teelt, omdat ze eten en drinken halen op de giftige planten. Of indirect, via het afvoerwater van de bloemen- en plantenkassen dat in het oppervlaktewater terechtkomt. Een aantal monsters bevatten zelfs middelen die al jaren verboden zijn, zoals dieldrin.

Lees de volledige studie

Neonicotinoïden

Met de nieuwe studie willen onze Nederlandse collega’s de druk op hun politici opvoeren. Deze week debatteert de Tweede Kamer over een verbod op de beruchte neonicotinoïden. Deze pesticiden zijn volgens wetenschappers medeverantwoordelijk voor de sterfte van bijen, vlinders, vogels en andere wilde bestuivers.

Close up of dead bee on a hand

Triest record

België is trouwens houder van een triest Europees record: maar liefst een derde van alle bijen geraken hier de winter niet door. Ze sterven door honger, ziektes en gif. Die massale sterfte onder de bijenvolken is onrustwekkend. Niet minder dan 71% van onze belangrijkste landbouwgewassen, waaronder appels, tomaten, druiven en olijven, zijn afhankelijk van (wilde) bijen en hommels. 

Intratuin

Om bijen zo snel mogelijk te beschermen, is actie van de tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten onmisbaar. Onlangs konden we de Nederlandse marktleider Intratuin overtuigen om 9 voor bijen dodelijke pesticiden uit het schap te halen. Ook belooft het tuincentrum dat binnen 6 jaar zijn planten vrij zijn van dezelfde gifstoffen. Nu is het aan de andere winkelketens om dit goede voorbeeld te volgen.

Wat kan jij doen?

Ben je ook zo geschrokken van de resultaten en wil je de bijen helpen? Greenpeace Nederland heeft verschillende ideeën gebundeld, onder andere tuintips om de bijen de winter door te helpen.