Twee mysteryshoppers, gewapend met drie verborgen camera’s, trokken naar verschillende Bricowinkels om te vragen hoe ze best hun terras/oprit onkruidvrij maken. Opvallend: de marktleider blijft glyfosaathoudende producten zoals Roundup aanprijzen - die volkomen onschadelijk zijn, als we sommige verkopers mogen geloven.

VIDEO: Wat raadt Brico aan tegen onkruid?

Deel deze video (via Facebook)

Ontdek wat je nog meer kan doen om Brico te overtuigen onkruidverdelgers met glyfosaat uit de rekken te nemen 

 

Roundup troef

Half maart bezochten onze mysteryshoppers een aantal Brico-vestigingen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel om te weten wat Brico voorstelt tegen onkruid. Het waren vooral producten met glyfosaat, ondanks het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie deze stof “waarschijnlijk kankerverwekkend” noemt. In de pers verklaarde Brico enkele maanden geleden dat het geen reclame meer maakt voor deze herbiciden. Yeah right!  

Verkopers van pesticiden moeten hun klanten correct informeren over de risico’s, en over de onschadelijke alternatieven. Dat gebeurt maar zelden bij Brico, zoals de mysteryshoppers konden vaststellen.

Verkoop toegelaten, verbruik verboden

Het is duidelijk dat Brico een absurde situatie misbruikt. Want in Wallonië en Brussel is het gebruik van glyfosaat voor particulieren inmiddels verboden… terwijl de verkoop toegelaten blijft (dat laatste is een federale bevoegdheid). Ter info: in Brussel was deze onkruidverdelger al verboden op het moment dat we de beelden draaiden. In Wallonië mag glyfosaat niet meer door particulieren worden gebruikt vanaf 1 juni.

Hoe dan ook is het vreemd dat de grootste doe-het-zelfketen van ons land, die zichzelf ‘partner in duurzame ontwikkeling’ noemt, nog altijd onkruidverdelders verkoopt én promoot die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Brico zou beter het voorbeeld volgen van de vele grote winkelketens in onze buurlanden die zulke producten zelf uit hun aanbod hebben geschrapt.

Dus Brico, hoe lang verkopen jullie deze wapens nog?