Mocht je net terugkeren uit vakantie en het nieuws niet gevolgd hebben, dan heb je misschien de start van alweer een nieuw voedselschandaal gemist. Begin augustus raakte bekend dat tienduizenden eieren in Nederland besmet zijn met fipronil – een giftig pesticide tegen bloedluis, dat in Europa verboden is bij de productie van voeding. De bron van de besmetting ligt echter bij een Belgisch bedrijf dat fipronil toevoegde aan stalreinigingsmiddelen.

Het zoveelste voedselschandaal

De precieze omvang van het verhaal is nog niet bekend, maar 181 Nederlandse bedrijven werden tijdelijk gesloten en ook in België worden minstens 57 eierproducenten onderzocht. Allemaal hadden ze contact met ChickFriend, een Nederlandse producent van stalreinigingsmiddelen die zich had bevoorraad bij het Belgische Poultry-Vision.

De kost van de teruggeroepen, vernietigde of geblokkeerde eieren loopt in de miljoenen, maar fipronil is slechts het laatste in een lange rij Europese en internationale voedselschandalen. De industriële landbouw is keer op keer gelinkt aan uitbraken van gevaarlijke ziektes en besmettingen met schadelijke producten die helemaal niet in ons eten thuishoren.

Grootschalige voedingsindustrie leidt tot grootschalige problemen

Bovendien lijkt het erop dat zowel de Nederlandse als de Belgische voedingsautoriteiten al meer dan twee maand op de hoogte waren van de besmette eieren. De bevolking werd al die tijd in het ongewisse gelaten. Wat niet weet niet deert? Dat de hulplijn van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) meer dan 1.500 bezorgde telefoontjes in minder dan 24u tijd ontving, toont nochtans aan dat de consument ontevreden is met dit gebrek aan transparantie.

Onze onstilbare honger naar goedkoop vlees, zuivel en eieren heeft een enorme, mondiale industrie gecreëerd die onvoorstelbare aantallen runderen, varkens en pluimvee verwerkt. Deze industrie bedreigt niet alleen geregeld de volksgezondheid, maar behandelt dieren op onmenselijke wijze, leidt tot ongecontroleerde ontbossing voor voeder en weidegrond, vervuilt onze rivieren en oceanen, en draagt in belangrijke mate bij aan de klimaatcrisis. Dit systeem is een ramp voor onze planeet.

Help het voedselsysteem veranderen

De oplossing is niet om nu eens eieren en dan weer lasagnes met rundsvlees te mijden. De beste bescherming tegen deze steeds vaker voorkomende schandalen is om ons kapotte voedselsysteem grondig te veranderen. Er is dringend nood aan meer transparantie in de voedselketen. Bovendien moet het FAVV de volksgezondheid en de bescherming van de consument laten primeren.

We kunnen elk ons steentje bijdragen aan deze verandering. Zoek uit waar jouw eten vandaan komt. Lees de etiketten en probeer te kopen bij betrouwbare ecologische boerderijen, winkels en markten – of teel je eigen groenten als je kunt. Eet minder dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren, die vaak gelinkt zijn aan deze voedselschandalen.

Samen kunnen we ons voedsel veranderen.