Actie voor duurzame landbouw is geen misdaad

Nieuwsartikel - 13 februari, 2013
Greenpeace vindt de veroordeling van de elf 'aardappelactivisten' onrechtvaardig en erg verontrustend. Het vonnis is een triest voorbeeld van hoe het recht op vrije meningsuiting en vreedzaam actievoeren steeds vaker beantwoord worden met zware straffen.

Greenpeace vindt de veroordeling van de elf 'aardappelactivisten' onrechtvaardig en erg verontrustend.

"Wij kunnen onmogelijk begrip opbrengen voor de manier waarop de veldbevrijders berecht en bestraft worden als criminelen", zegt Michel Genet, directeur van Greenpeace België. "De elf voerden actie voor duurzame landbouw en tegen de introductie van ggo's in het milieu, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Het bestraffen van een vreedzame actie is gevaarlijk voor onze democratie. We mogen er ons niet bij neerleggen dat geëngageerde burgers veroordeeld worden omdat ze opkomen voor het algemeen belang."

Leden van de Field Liberation Movement (FLM) plantten in mei 2011 biologische aardappelen op een ggo-proefveld in Wetteren. Hoewel het om een geweldloze actie ging, werden elf van hen vervolgd voor "criminele bendevorming". Gisteren sprak de rechter in Dendermonde effectieve en voorwaardelijke celstraffen uit van zes tot acht maanden. Tientallen burgers en organisaties, ook Greenpeace, gaven zich bij het proces op als 'vrijwillig beklaagden'. De rechtbank aanvaardde hun getuigenissen niet.

Dit vonnis herinnert aan de recente veroordeling van tien Greenpeace-activisten die actie voerden bij een Europese top in de aanloop naar de klimaatconferentie van Kopenhagen. Michel Genet: "Vreedzame actie is een legitieme manier, soms de enige manier, om een standpunt uit te drukken of om problemen aan de kaak te stellen. Daarom is Greenpeace solidair met de veldbevrijders en zullen we ons blijven verzetten tegen het criminaliseren van activisme."